Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

27 november 2023

Bonjour Tristesse i svtPlay

Bonjour Tristesse – en skandalös debut.
En fransk dokumentärfilm från 2023.
När "Bonjour Tristesse" ("Ett moln på min himmel") - en sommarlovsberättelse från Rivieran - gavs ut 1954 beskrevs boken som ett cynismens och grymhetens mästerverk. Artonåriga Françoise Sagan, författaren bakom romanen, sades ha verklig - men omoralisk - talang. Hur lyckades Françoise Sagan så precist fånga tidens ungdom, skildra efterkrigsgenerationens drömmar och förutspå den sexuella revolutionen, kärnfamiljens upplösning och 68-rörelsens feminism? Vi får se exklusivt arkivmaterial och intervjuer med Sagan själv.
Bonjour tristesse (Ett moln på min himmel, 1954 översättare Lily Vallquist) av Françoise Sagan skrev hon som 18-åring och bokenb lev mycket beröm.

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

Tack för tipset! Den ska jag absolut se.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, bra bok och intressant dokumentär.

Anna i Portugal sa...

Verkar vara en intressant dokumentär!

Hanneles bokparadis sa...

Anna i Portugal, en intressant läsvärd bok.

Znogge sa...

Den låter spännande och intressant.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, maken lånade boken på franska, han vill lära sig.