Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

05 november 2023

Kod 400 av Sophie Divry

Kod 400 (2012) av Sophie Divry
En morgon upptäcker bibliotekarien på geografiavdelningen att en besökare har blivit inlåst i biblioteket över natten. Hon inleder ett enkelriktat samtal som snart svämmar över av frustration, iakttagelser och ångest. Men även om hon klagar högt på Deweys orubbliga klassificeringssystem, utstrålar svadan framför allt en lidelsefull och ovillkorlig kärlek till böcker. En liten bok om de känsloskatter och drömmar som göms i sinnet på en medelålders landsortsbibliotekarie.

   De är värdelösa, de stjäl, de är ovarsamma, de stör. Det finns till och med sådana som river ut hela sidor. Riva ut boksidor när det kostar sju eurocent att kopiera, jag säger då det! Det är alltid män. Detsamma gäller understrykningsmanikerna, alltid män. Det ska vara en man till att rättfärdiga ett sådant ingrepp i en bok., alla dessa rättelser eller synpunkter i marginalen. Har ni sett vilka patetiska kommentarer - "ja", "nej", "ologiskt", "utmärkt", "luddigt", "överdrivet". Det är förbjudet att kommentera, det står i lånereglerna. Har ni glömt dem? Det skriver man ju under på när man tar sitt lånekort. Hur som haver ställer de bara till oordning och oreda, männen, läsesalsbesökarna. (sid 24) Flera smakbitar: HÄR.

13 kommentarer:

Lotten sa...

Den här boken gillade jag. förmodligen för att man är boknörd...

Robert W sa...

Jag är man, men skulle aldrig komma på tanken att skriva i en lånebok, än mindre rycka ut sidor. Hu så hemskt!

Hanneles bokparadis sa...

Lotten, perfekt bok för boknördar 🙂

Robert W, hundöron, understrykningar och anteckningar i låneböcker är inte kul!

Mrs Calloway sa...

låter som en kul bok som jag lägger till på in lilla lista. tack för smakebiten!

Cinnamon sa...

Den har jag läst och gillat! Tack för smakbiten!

Monika sa...

Denna har jag glömt bort att jag ville läsa ...

Bokdivisionen sa...

Böcker om böcker är alltid lockande!

znogge sa...

Det låter som en speciell men intressant bok!

Hanneles bokparadis sa...

en bok med mycket igenkänning 📚

Sara Pepparkaka sa...

Låter som om jag skulle kunna känna igen mig i den här boken!

Hanneles bokparadis sa...

Sara, funkar både för bibliotekarie och biblioteksbesökare 🙂

Paula sa...

Blir åter utstlängd från din sida, tredje försöket nu. Jag har praoat som bibliotekstant när jag arbetstränade efter en utmattningsperiod. Kan hålla med författaren till fullo

Hanneles bokparadis sa...

Paula, bibliotekarie är många bolläsarens favorityrke...