Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

03 december 2023

En dåres försvarstal av August Strindberg

En dåres försvarstal (1893) av August Strindberg
Den säregna stridsskriften En dåres försvarstal kom till under slutfasen av August Strindbergs stormiga äktenskap med Siri von Essen. Boken skrevs ursprungligen på franska, men gavs först ut på tyska 1893. Två år senare – efter att Strindberg på grund av det stötande innehållet ställts inför rätta, och friats, i Berlin – gavs boken ut i Frankrike. Först efter Strindbergs död översattes boken till svenska, då i en förmildrande version. Denna nyutgåva innehåller den fullständiga versionen, i Hans Levanders översättning. Modernista.
Den som tycker Strinberg är tråkig bör läsa denna, han är verkligen bra.

    - Bjud nu min hustru armen och visa att ni är artig kavaljer, sade han med sitt faderliga tonfall.
    Jag blev rädd. Som kvällen var varm, bar hon sin kappa på armen, och beröringen med denna arm, vars böljande linjer jag kunde känna genom taften, inducerade en magnetisk ström och väckte en utomordentlig känslighet hos mig, så att tyckte mig förnimma var ärmen på hennes blusliv slutade i höjd med min deltamuskel. Jag blev så upphetsad att jag kunde rekonstruera hela anatomin i denna bedårande arm. Hennes biceps, den stora lyftmuskeln som spelar en så väsentlig roll i famntaget, trycktes mot min, kött mot kött, i mjuka rytmer. Där gick vi sidan vid sida, kunde jag urskilja formen på hennes höft och rundningen an låret under de frasande kjolarna.
   - Ni för så bra, och ni dansar säkert alldeles utmärkt!
(sid 76) Flera smakbitar: HÄR.

16 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

har läst lite av Strindbergs väldiga produktion och skrivit uppsats om några av hans dramer. har läst din bok. tack för smakebiten!

Anna i Portugal sa...

Kände igen titeln från skolans svenska lektioner. Men har inte läst den vad jag minns.

Hanneles bokparadis sa...

i skolan läser man oftast de tråkiga böckerna 📖

Boklysten sa...

Har försökt Strindberg en gång i tiden men det gick inte så bra, hans böcker funkar inte riktigt för mig. Tack för smakbiten!

Lotten sa...

Läste en del Strindberg i tonåren, och jag blev väldigt upprörd av en del böcker, som Röda Rummet. Men jag har tänkt prova igen...

PS Fortfarande så att när jag går in på din sajt omdirigeras jag till andra mystiska och får virusvarningar...

Hanneles bokparadis sa...

Trist, bara strunta i ”reklamen” som poppar upp ibland, stänga och öppna igen. Strindberg skriver bra, det kan man inte förneka.

Monika sa...

Strindberg hör inte till mina favoriter, förutom hans halva ark papper.

Znogge sa...

Vi läste den i gymnasiet men kanske skulle jag ta mig an denna. Strindberg var speciell men jag uppskattar mycket hans konst. Tycker han målade fantastiskt.

Åsa sa...

Läste, som så många andra, något av Strindberg i skolan, inget som stannade kvar dock.

Hanna / Rak i ryggen sa...

Sensuellt för att vara Strindberg (tror jag).

Cinnamon sa...

Har läst några böcker av Strindberg men inte denna. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, Strindberg är väldigt duktig författare.

Cinnamon, en författare där det finns mer att upptäcka.

Paula sa...

Har sett några Strindberg-pjäser men aldrig läst någon bok. Är den här stor och tung eller lite lätthanterlig? Måste man ha nyöversättningen för att njuta av läsningen? Tack för smakbit

Hanneles bokparadis sa...

Paula, nyöversättning från franska, 270 sidor och 430 gram, en hisnande historia!

Bokdivisionen sa...

Jag har fortfarande problem med att din sida omdirigerar sig till sidor som min dator varnar för. Men om jag skyndar mig att klicka på kommentarsrutan går den bra, dock betyder det att jag inte riktigt hinner/vågar läsa dina inlägg. Konstigt om det bara är jag och det är bara din blogg av alla sidor jag besöker. Hur som helst så anser jag Strindberg vara en god skribent men en usel karl och jag har beslutat att inte läsa honom mer av den sista anledningen. :)

Hanneles bokparadis sa...

Bokdisionen, bara klick bort ”reklamen” och starta ny sida. Stridsberg är ingen usel karl, kvinnor inte så mycket bättre. Man får också tänka på att det var helt annan tid.