Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

11 december 2023

Kupé nr. 6 i svt

Kupé nr. 6 Finsk långfilm från 2021 se: HÄR.
Filmen bygger på en bok av författaren Rosa Liksom. Ett drama om finska Laura som pluggar arkeologi i Moskva. Hon är besatt av de unika hällristningarna i Murmansk och bestämmer sig för att göra den långa tågresan dit för att äntligen få se dem. Laura kysser sin flickvän adjö och hoppar på tåget men upptäcker till sin fasa att hon delar kupé med den fåordige och vodkahalsande ryssen Ljocha. Det blir inte direkt kärlek vid första ögonkastet men efterhand uppstår en trevande och otippad vänskap mellan Laura och Ljocha. Regi: Juho Kuosmanen. I rollerna: Seidi Haarla, Jurij Borisov, Dinara Drukarova, Julija Aug, Lidija Kostina, Tomi Alatalo m.fl.


Kupé nr 6 (Hytti nro 6 2011) av Rosa Liksom (pseudonym för Anni Ylävaara, född i Ylitornio, Finland, hon skriver på dialekten meänkieli eller tornedalsfinska.)  År 2011 tilldelades hon Finlandiapriset för romanen Kupé nr 6.

5 kommentarer:

Mösstanten sa...

Bra bok och kanske också bra film. Tack för tipset!

Znogge sa...

Tack för tipset. Den låter intressant. Ibland kan väldigt oväntad vänskap uppstå.

Hanneles bokparadis sa...

En annorlunda bok och film, jag läste på finska.

Anna i Portugal sa...

Relationer är alltid roligt att läsa om!

Hanneles bokparadis sa...

Anna i Portugal, tillfällig relation mellan två främlingar.