Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

24 januari 2024

Ett spöke i strupen av Doireann Ní Ghríofa

Ett spöke i strupen (A Ghost In The Throat 2023) av Doireann Ní Ghríofa.
Den nyblivna trebarnsmamman drar till minnes den iriska litteraturens kanske främsta diktepos, skrivet av Eibhlín Dubh Ní Chonaill på 1700-talet. Tagen av diktens handling och sin egen livssituation blir Ní Ghríofa besatt av idén att översätta eposet och söka upp dess ursprung. Maniskt går hon allt djupare in i dikten och arbetet att språkligt överföra den, samtidigt som hon skildrar sin situation som mamma och kvinna i Irland idag, kvinnornas situation på samma plats på 1700-talet och frågar sig hur det kommer sig att kvinnors dikter kom att bevaras muntligt och männens skriftligt.
(Översättning Erik Andersson, Alan Crozier)

"Som tonåring blev Nelly ostyrig, så ostyrig att hennes mamma gifte bort henne vid fjorton års ålder med en äldre man som bara finns upptecknad som "mr Connor" och som bodde fem timmar bort. Titta: nu slänger Nelly ner en kam i en kista med visst eftertryck, åtföljd av ett par nattlinnen, broderade strumpor och en medaljong. Hon drämmer igen locket och låser det sedan. Hon kramar tvillingsystern hårt, men om de viskar något så är vi för långt borta för att höra det. När Nelly lämnar Derrynane glimmar tusen spetsiga krusningar sitt farväl." (sid 78)

Utsedd till Årets bok av The New York Times, The Guardian, The Observer, The Irish Times och The New Statesman. bernur har läst: HÄR.

5 kommentarer:

Mösstanten sa...

Oj, det här var intressant. Jag har aldrig hört talas om den tidigare men den måste nog in i läslistan.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, en intressant stark bok som jag gärna vill läsa igen.

Klimakteriehäxan sa...

Så klart du fick med FEM!!!

Hanna / Rak i ryggen sa...

Gillade verkligen denna.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, känner att jag vill läsa om denna nån gång.