Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

20 mars 2024

Jon Fosses ABC

Jon Fosses ABC : ett samtal (2023) av Daniel Pedersen är trevlig läsning om Fosses funderingar i olika ämnen. En samtalsbok där Jon Fosse med Daniel Pedersen samtalar sig genom alfabetet, med ett tema per bokstav. Varje tema berör Fosses författarskap, och särskilt hans dramatik. Resultatet blir ett omfattande port­rätt av ett av Nordens nu viktigaste författarskap.

Q Quisling - om förräderi:
Det är väl detsamma som att inte lyssna till dig själv eller din inre röst, men på något yttre. Då sviker man sig själv. Det påminner om samvetet. Man måste hålla fast vid sig själv och det som diktar i dig, inte gå emot det. Inte försöka skriva på ett eller annat sätt för att få fram någonting.

N Namn
- I pjäserna har jag inte haft namn på huvudpersonerna, inte på något annat heller. Det var "far", "mor", och så vidare. Så har det varit sedan jag var i tjugoårsåldern. Så är det även idag. Antingen gör jag, som du säger, att jag inte alls använder namn (där handlar det snarare om en funktion eller en ralation) eller så använder jag samma namn gång på gång.

Som läsare blir man emellanåt förvirrad.
Jag tycker väl om idiosynkrasier.

4 kommentarer:

Mösstanten sa...

Tack för tipset. Den kan vara spännande att läsa. Han är en märklig författare.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, trevlig läsning om Fosses tankar.

Mrs Calloway sa...

vad menar du med idiosynkrasi i det här sammanhanget?

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, egenartad… som Fosse är, har lämnat boken tillbaka på biblioteket