Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

17 april 2024

Naguib Mahfouz Egypten Nobelpris 1988

Noveller för världens barn 2009 med Zhang Ailing, Julio Cortázar, Nikolaj Gogol, Ernest Hemingway, Maria Jotuni, Franz Kafka, Ghassan Kanafani, Naguib Mahfouz, Norman Mailer, Katherine Mansfield, Guy de Maupassant, Jean Rhys, Cora Sandel, Alexandr Solzjenitsyn, Anton Tjechov, Leo Tolstoj, John Updike, Yvonne Vera, Richard Yates, Barbro Alving, Victoria Benedictsson, Karin Boye, Stig Claesson, Tage Danielsson, Lars Forssell, Selma Lagerlöf, Lars Molin, Pär Rådström, Göran Tunström, Elin Wägner, Sandro Key-Åberg och Sonja Åkesson.

Naguib Mahfouz, Egypten Nobelpris 1988
som genom valörrika verk - ömsom skarpsynt verklighetsnära, ömsom suggestivt mångtydiga - har format en arabisk romankonst med allmänmänsklig giltighet

Den elfte berättelsen
Vi står i skaror på gården till realskolan och väntar på resultatet av intagningsproven. Vi har gått igenom folkskolan och varit uppe i examen och nu väntar vi på att man ska kungöra resultatet.
    Skolinspektionen kommer ut från rektors rum och läser upp namnen på en lista han har i handen. Därpå säger han:
    - De som har hört sina namn stannar kvar och de andra går hem igen.
    Jag har inte hört mitt namn. Total glädje sprider sig inom mig. Jag tror att mitt misslyckande betyder slutet på min förbindelse med undervisningen och lärarnas käpp och att jag hädanefter lyckligt skall njuta av ett behagligt och bekymmersfritt liv.
   Glädjen över misslyckandet varar blott ett par timmar.

2 kommentarer:

Mösstanten sa...

Det här är en bok som jag inte visste fanns, så tack för tipset. Måste ju finnas på biblioteket.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Noveller för världens barn har getts ut många år, en skattkälla, där hittade jag Nobelpristagaren Naguib Mahfouz från Egypten som jag inte läst tidigare.