Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

07 april 2024

Skogvaktarens dotter av Claire Keegan

Genom blå hagar (2023) av Claire Keegan
Åtta oförglömliga noveller om ett Irland som brottas med sitt förflutna och om människor som stakar ut en ny framtid. En kvinna reser på stipendievistelse för att skriva men ställs inför en oinbjuden gäst. En präst brottas med minnet av en kärleksaffär och en skogsvaktare reser till en stad vid havet för att finna sig en hustru. (Översättning Erik Andersson).

Skogvaktarens dotter
Deegan, skogvaktaren, är inte den sortens man som kommer ihåg barnens födelsedagar, allra minst den yngstas, hon som är närmast kusligt lik sin mor. I Aghowle i deras fattiga hus finns det tre tonåringar, mjölkningen och lånet.
När fadern avled och lämnade gården till sönerna tog Deegan som då ännu inte var trettio, ett banklån med gården som säkerhet och köpte ut dem. Bröderna var glada för pengarna och for iväg till Dublin För att skapa sig ett liv. Kvällen innan banken tog över lagfarten promenerade Deegan ut på de vackra ängarna som vette mot söder. Det var hjärtslitande gården men han såg ingen annan utväg. Strax efteråt körde han ner till Courtown Harbour för att leta reda på fru. Han hittade Martha Dunne. Ingen stor kärlek men de får nöja sig. De får tre barn.
En regnig dag när Deegan arbetar med att beskära en rad douglasgranar råkar han på en jakthund. Retrievern vaknar, skogsvaktaren har väckt honom, hunden har klarat sig från att bli beskjuten av ilsken jägare. Deegan tar hunden med sig hem, om ingen letar så kan han tjäna en slant. Dottern får hunden på sin  födelsedag och de blir goda vänner, retrievern kallas Judge. Efter ett år vill en man köpa jakthunden.

Novellresan 2024 hos Ugglan.
April: Djurriket.

2 kommentarer:

Znogge sa...

Tack för tipset! Låter intressant. Att finna sig en hustru låter gammaldags men så var det förr.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, bor man ensam på landet så behövde han en hustru, som ändå inte var till större ”nytta”