Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

13 juni 2024

Början på resan av Birgitta Gunnarson

Början på resan (2024) av Birgitta Gunnarson, hennes fjärde roman, efter Så länge hjärtat kan slå, Ett liv i färg och På samma strand. Modernista.

Fanny, som närmar sig fyrtio, är van vid att modern lägger sig i hennes privatliv, men den här gången har hon gått långt över gränsen. Nu blir det ingen resa tillsammans med pojkvännen, som Fanny har hoppats på. I stället bestämmer hon sig för att åka till Prag på egen hand.
    Den korta resan blir oväntat omvälvande. Gamla, undantryckta drömmar vaknar till liv och Fanny träffar människor som kommer att få större betydelse för henne än hon först anar. I takt med att ett nytt perspektiv börjar ta form grubblar hon samtidigt över relationen till sin mamma, och på varför hennes bror, Patrik, helt har sagt upp kontakten med dem båda.
     Fanny inser att något måste förändras för att hon ska kunna släppa in mamman i sitt liv igen – och att hennes dagar i Prag bara är början på en mycket större resa.

"När Fanny har skilts från Ruben utanför restaurangen plockar hon upp guideboken ur väskan och börjar bläddra medan hon går. Gamla Stans torg har hon bara passerat som hastigast tidigare. Nu är det dags att titta närmare på både Týnkyrkan och Rådhuset med det berömda astronomiska uret.
    En halvtimme senare, när Fanny tillsammans med en hel massa andra turister har stått vid rådhustornet med uppåtvänt ansikte och mobilkameran beredd, konstaterar hon en aning besviket att det omtalade skådespelet som äger rum kring urtavlan varje heltimme inte var så väldigt spektakulärt. Det var säkert imponerande på 1400-talet, när uret konstruerades, men nu kändes alltihop lite snopet. Åskådarmassan börjar skingras och Fanny följer strömmen av människor mot de små bodarna som är utspridda över torget.
" (sid 54)

4 kommentarer:

Znogge sa...

Tack för tipset! Den låter mycket intressant och läsvärd! Ska kolla upp hennes böcker. Är lite osäker på om jag läst någon tidigare.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Birgitta Gunnarson är trevlig sommarläsning.

femfemman sa...

Okänd författare för mej. Böcker som jag vill läsa. Tack för tips och ha en fin eftermiddag! //Anna-Lena

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, Birgitta Gunnarson har skrivit flera trevliga böcker, tror du skulle gilla.