Jag Àr anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och Àga böcker, lÀser, fotograferar, periodvis lÀsare; lÀser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek Àr uppfylld, Àr gift med en boklÀsare som Àlskar Fantomen. Som mormor och farmor lÀser jag Àven barnböcker. Jag mÄr bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker mÄste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den hÀr bloggen:

12 juni 2024

somrigt đŸŒ» kultur


Fyrar och sommar hör ihop, besökt bara Nidingen pÄ min 60-Ärs dag, vi sov dÀr tre generationer, firade Àven 30-Ärs bröllopsdag.

En sommar med Montaigne av Antoine Compagnon Ă€r bra sommarlĂ€sning.  Montaigne lĂ€ser ungefĂ€r som jag: "DĂ€r blĂ€ddrar jag Ă€n den ena Ă€n den andra boken, utan ordning, plan eller sammanhang; ibland drömmer jag, ibland antecknar jag de hĂ€r infallen eller dikterar dem, gĂ„ende fram och tillbaka. Biblioteket ligger tvĂ„ trappor upp i ett torn."

SjÀlv saknar jag trevliga minnen av skolavslutningar, men somrarna var fina. Lite trolska somrar, mystiskt, Àlvor, förtrollade skogar, folklore, sagor, dÀrför tror jag att Jag sjunger och bergen dansar av Irene Solà passar som sommarlÀsning.

Vilka böcker om skolavslutningar och sommarlov ger dig sommarkÀnsla? undrar: enligt O i Veckans KulturfrÄga.

6 kommentarer:

znogge sa...

Det Àr verkligen nÄgot speciellt med fyrar och jag hade gÀrna övernattat i en sÄdan. Sedan Àr det kanske inte alltid sÄ praktiskt med alla trapporna men bortsett frÄn dem sÄ.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, jÀttemysigt, vi fick övernatta i fyrvaktarstugor, men fick dricka champagne och Àta tÄrta uppe pÄ fyren, hade tillgÄng till den hela tiden. Tur med vÀdret för annars hade vi inte kommit dit med ribbÄten.

Mösstanten sa...

Jag hÄller med om att fyrar kan ge sommarkÀnsla - fast inte NattfÄk förstÄs. Femböcker kan ocksÄ ge sommarkÀnsla. Och böcker som man speciellt kommer ihÄg att man lÀste en sommar fast de kanske inte Àr sÄ somriga i sig.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, finns mÄnga böcker med sommarkÀnsla, lÀser ogÀrna om snö pÄ sommaren.

KlimakteriehÀxan sa...

NÄn "skolavslutningsbok" kan vara svÄr att definiera men jag tycker att jag ÀndÄ kom rÀtt nÀra med sommarlovsfeeling ... precis som du.

Hanneles bokparadis sa...

KlimakteriehĂ€xan, jag har nĂ„gra gamla finska flickböcker som min mor tog nĂ€r Finska Skolan đŸ‡«đŸ‡ź stĂ€ngdes pĂ„ Hisingen, funderar pĂ„ att lĂ€sa nĂ„gra av dem...