Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

26 juni 2024

Människan och läsandet

Finns många böcker om läsandet, bra sommarläsning.
Människan och läsandet : aspekter på en livsavgörande aktivitet (2024) av [red] Stina Otterberg Engdahl, StolpeDick Claésson, Joel Halldorf, Bengt Jangfeldt, Rebecka Kärde, Kristoffer Leandoe.
Antologin ser närmare frågor kring läsning ur olika perspektiv. I bokens tre partier Tecken, skrift, läsande , Heliga böcker samt Läsande och tolkning finns en samling tankeväckande essäer med hög aktualitet. Vi får läsa om de äldsta skriftsystemen och skriftens betydelse; det handlar bland annat om läsandet som medskapande aktivitet, om kanon, om Litteraturbanken som klassikerprojekt och om läsning som vetenskaplig och kritisk profession. Joel Halldorf skriver om bibelläsning och dess betydelse för politik, kultur och etik i Sverige.  bernur har läst: HÄR.

En historia om läsning (2005) av Alberto Manguel är en lärd och lysten bok som man läser som en äventyrsroman. Det handlar om bibliotek och bokskatter, om tillåten och förbjuden läsning, om boktjuvar och bokbrännare och om egendomliga läsmaskiner. Vårt sätt att läsa är nyckeln till hur vi uppfattar världen omkring oss. På ett mer privat plan ser vi hur de böcker som blivit verkligt betydelsefulla för oss speglar vår egen livshistoria. Alberto Manguel föddes i Buenos Aires där han i ungdomen läste högt för den blinde Jorge Luis Borges.

5 kommentarer:

Mösstanten sa...

Tack för tipset om människan och läsandet. En historia om läsning finns i bokhyllan, oläst av mig hittills.

femfemman sa...

Den sistnämnda skulle kanske funka.
Att kunna läsa och förstå det man läser, det är den viktigaste intellektuella förmågan. Ändå är det 10% -15 % av alla barn som inte klarar detta. Inte lätt idag, då man inte klarar det som skolan kräver.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, passar fint som sommarläsning.

Anna-Lena, man behöver inte läsa från pärm till pärm, läsa några bitar som verkar intressanta. Viktigt att föräldrar läser tidigt för barnen, redan när barnen några månader.

Znogge sa...

Det är tråkigt att barn läser mindre i dag så där har föräldrar och andra vuxna ett stort ansvar. Den andra boken låter väldigt intressant tycker jag. Läsförståelse och läsfårmågan är så viktig.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, du som lärare har nog sett mycket av hur det har blivit sämre med barnens läsning, förmodligen även vuxnas.