Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

26 juni 2024

Skurkbåten av Tove Jansson


Skurkbåten av Tove Jansson finns i samlingen Sommarboken. Novellen berättar om Sophia som bor med sin pappa och farmor på en ö i ett nordligt hav. En augustikväll hör musik från en motorbåt ute på havet. Sophia är säker på att de har fest på båten, hon vill vara med. Men pappan väcker inte henne som lovat. Men litet tröst hittar hon på morgonen.

"Hela havet höll andan. Sophia och hennes farmor stod på berget i sina nattskjirtor och såg. Den främmande båten gled närmare och närmare med avslagen motor och lampornas spegling i svallet var som dansande ormar av eld. Så försvann den in under berget. Sophias pappa hade fått byxorna på sig och sprang ner för att ta emot. Länge var det alldeles tys, sen kom en svag musik upp emot dem från hamnen.
    De festar, det är hippa, viskade Sophia.
" (sid 137)

Novellresan 2024 hos Ugglan.
Juni: Skärgården.

8 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

"Sommarboken" borde man nog läsa om varje sommar.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, många fina läsvärda noveller i finska skärgården.

znogge sa...

Det lät som en trevlig bok som onekligen ligger i tiden.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Tove Janssons texter åldras inte.

Mrs Calloway sa...

sommarboken är väldigt fin

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, man kan läsa Tove Jansson hela året.

Åsa sa...

Sommarboken har jag tyvärr inte läst, låter säsongsanpassat och bra ju.

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, Tove Jansson funkar hela året.