Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

24 juni 2024

Rilke och filosoferna

Rilke och filosoferna (2024)
Rainer Maria Rilke (1875-1926) beskrivs ofta som en av det tyska språkets giganter, en av nittonhundratalets nyskapande poeter, Paul Celans favoritpoet. Men Rilke var också filosofiskt lagd och förde många intressanta resonemang såväl vid middagssamtal som i brevkorrespondens. Wittgenstein skänkte en större summa pengar till Rilke och Rilkes roman Malte Laurids Brigges anteckningar från 1910 som har beskrivits som "ett kulturhistoriskt experiment i Nietzsches efterföljd, ett dokument som pekar fram mot existentialismen".
Vad är det med Rilkes ord och tänkesätt som gör att filosofer både då och nu använder sig av honom? Poesi och filosofi möts med sex bidrag av Irina Hron, Jonas Ellerström, Isabelle Ståhl, Sven-Olov Wallenstein, Nicklas Berild Lundblad, Marcia Sá Cavalcante Schuback, Ulrik Franke, Svante Nordin och Lars Gustafssons.  bernur har läst: HÄR.


Rainer Maria Rilke vistades en sommar på Borgeby som Ernst Norlinds gäst, egentligen var det Ellen Keys idé. En liten trevlig bok om deras vänskap. Malte Laurids Brigge är Rilkes självbiografi, en märklig historia om modern som ville ha en flicka och klädde honom i flickkläder och sedan skickades han till militärskolan, inte så lyckat.

7 kommentarer:

Mösstanten sa...

Lite för avancerat för mig, men säkert intressant.

femfemman sa...

Instämmer med ovanstående! Men är , som jag tidigare framhållit, så imponerad över din varierande läsning. För egen del ska jag åka till bibblan och låna tre nya böcker i serien om Ruth Galloway. Det är min nivå på läsning. Ha en fin dag!

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Rilke är intressant och det finns en del bitar som kul att läsa, olika tankar.

Anna-Lena, gillar att lära mig nytt, även om jag inte alltid förstår allt.

Hanna / Rak i ryggen sa...

Åh, visste inte om Rilke o Borgeby, som jag ofta kört förbi.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, en hel sommar, han hade väldigt lite pengar.

KajsaLisa sa...

Jag har läst en del filosofi men missat honom, men var han kompis med Ludvig Wittgenstein så var han säkert spännande.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, jag är också intresserad av filosofi, rekommenderar Vårt enda liv av Martin Hägglund.