Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

17 juli 2024

Avrättningen av Danya Kukafka


Avrättningen (Notes on an Execution 2024) av Danya Kukafka, Modernista.
Ansel Packer står på tur att dö inom tolv timmar. Han vet vad han har gjort, han minns alla Flickorna och nu inväntar han sin avrättning. Men Ansel vill inte dö. Han vill bli beundrad, förstådd.

Genom ett kalejdoskop av kvinnor - en mor, en syster, en mordutredare - berättas historien om Ansels liv. Vi får möta hans mamma, Lavender, en sjuttonårig flicka på desperationens rand; Hazel, tvillingsystern till Ansels hustru, hjälplös inför systerns destruktiva relation som förtär dem alla; och slutligen Saffy, mordutredaren som är honom på spåren, hon som vigt sitt liv åt att ställa ondskefulla män inför rätta. Medan klockan tickar kartläggs den väg och de ödesdigra livsval som tillsammans och till synes obönhörligt lett fram till den tragedi som nu snart ska fullbordas i Walls Unit-fängelsets dödskammare.

"När de gick och handlade stirrade folk, som om hon omöjligt kunde vara dotter till sin egen blonda mamma. Hennes pappa kom från en stad som hette Jaipur, och han bodde där nu, brukade hon stolt berätta, tills det gick upp för henne att det innebar att han inte hade älskat henne tillräckligt för att stanna. I den dammiga skokartongen låg ett fotografi. Det enda konkreta beviset Saffy hade på sin pappas existens. Han satt i ett bibliotek med böcker utspridda på bordet framför sig. Han log och håret var prydligt insvept i en marinblå turban, vilket hennes mamma förklarade var en del av hans religion. I hans ögon såg Saffy sig själv för första gången; att möta hans blick var som att plötsligt se sig själv i spegeln. Varför lämnade han oss?" (sid 54)

4 kommentarer:

Mösstanten sa...

En psykologisk thriller. Det verkar spännande. Tack för tipset.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, passar bra en regnig dag.

Rosor och ruiner sa...

Den verkar bra, vad tyckte du om den?

Hälsningar Gunilla

Hanneles bokparadis sa...

Gunilla, absolut läsvärd, fast jag läsa inte spänning/deckare så ofta.