Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

04 juli 2024

Brev till grevinnan de Martel av Marcel Proust


Brev till grevinnan de Martel av Marcel Proust.
Marcel Proust var en flitig brevskrivare. Hans korrespondens har publicerats i många volymer, men med jämna mellanrum dyker det upp nya dokument. I denna skrift publiceras ett tidigare okänt brev från 1913 som har påträffats i Svenska Akademiens arkiv.

Brevets mottagare är grevinnan de Martel de Janville, på sin tid en produktiv och mycket populär författare under signaturen Gyp, men också känd för sin uttalade antisemitism. Numera är hon bortglömd.

Gyp hades kickat ett brev till Proust tillsammans med ett dedicerat exemplar av en av sina romaner. I sitt brev svarar Proust med att berömma författaren och beklaga att de inte kan mötas.

Boken innehåller bilder, texterna både på franska och svenska.
Hur mycket brev finns det att läsa i framtiden?

10 kommentarer:

Mösstanten sa...

Ja, det kan man undra. Kanske vissa berömda författare kommer att skriva ut en del av sin mejlkorrespondens för att de ska kunna sparas i arkiv för eftervärlden? KB har väl som uppgift att samla in digitalt, men det blir väl hemsidor och bloggar och absolut inte allt. Det är väl ändå inte möjligt?

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, jag gillar läsa vissa personers brev och dagböcker, kanske det försvinner. Viktiga personers digitala korrespondens sparas ju, men inte samma sak.

Znogge sa...

Ja, det är en både intressant och berättigad fråga. Som det ser ut nu så kommer personliga brev säkert inte att finnas i några större mängder vilket jag tycker är lite ledsamt. Att läsa ett gammalt handskrivet brev är något speciellt.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, inte mycket personliga brev nu, nästan inga. Själv tycker jag faktiskt att svårt läsa vissa personers handstilar.

Klimakteriehäxan sa...

Alldeles för få, det är svaret på frågan. Samtidigt förundras jag ibland över de brev som trots allt sparats till efterlevandes eventuella intresse.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, vi vanliga kanske inte kan läsa svåra handstilar... Jag har en bunt kärleksbrev från min ungdom 😍

femfemman sa...

Så synd att inte brev mellan "vanliga" människor finns kvar. Tänk att få läsa korrespondens mellan den som utvandrade till Amerika och den som stannat kvar i Sverige. Kanske finns bevarat någonstans..
God eftermiddag !

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, det finns nog ganska mycket brev bevarade.

Hanna / Rak i ryggen sa...

Tänkvärt. Tycker om att läsa brev på annat språk, formatet blir hanterbart.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, ifall man är lite bekant med olika omständigheter.