Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

28 juli 2024

Just nu är jag här av Isabelle Ståhl


Just nu är jag här (2017) av Isabelle Ståhl är nominerad till Augustpriset. Ståhl har disputerat i idéhistoria på avhandlingen Psykets laboratorium: Skildringar av drogexperiment i Weimarrepubliken.

Elise läser på universitetet och dejtar på Tinder, hon föredrar äldre män. Hon har mobilen ständigt påslagen och utbyter erfarenheter av antidepressiva med sina vänner. Hon umgås med studiekamrater, men känner ändå utanförskap. När hon träffar Victor verkar hon bli lycklig på det där omedelbara sättet, trots att han är i hennes egen ålder. De har helt olika bakgrund och olika mål i livet. Lyckan går snart över i en känsla av tomhet.

   "Alla människor gör mig irriterad eftersom de inte är han. Alla är så inbilska, barnsliga och vulgära, särskilt mina vänner, Victor skulle aldrig umgås med sådana som de, alla han känner är så vuxna och allvarsamma, han har säkert känt dem sedan uppväxten och är inte med dem bara för att slippa vara ensam." (sid 97)

   "På kvällen äter vi middag på Heaven 23. Loungemusik spelas på svag volym i bakgrunden. Arvid berättar en lång anekdot om några författare han umgicks med på 90-talet.
    "Vi brukade träffas i en källarlokal på Södermalm, det var så annorlunda då. Du kanske har läst tidskriften Kritik och kris..."
(sid 283). Flera smakbitar: HÄR.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Sidospår från Ståhls bok:
Elise träffar mycket kulturmänniskor, författare, konstnärer. En bok/tidskrift av den svenska kultureliten som bara antyds i slutet:

Källarhändelser : Forum - nutidsplats för kultur med sina 1,8 kilo och 750 sidor kan underhålla en längre tid, kanske ingen läsning från pärm till pärm. Fullt med guldkorn, en sorts antologi med 80 medverkande skribenter och konstnärer av Sveriges viktigaste kulturscener i huvudstaden. Boken innehåller texter av bland andra Horace Engdahl, Ulf Linde och Birgitta Trotzig, från 1989 till 2007.

Sedan 1989 har människor kommit till en enkel källarlokal på Sigtunagatan 14 i Stockholm för att se utställningar och framträdanden, lyssna till musik, poesi, filosofisk reflexion, recitation och litterära föredrag. På Forum nutidsplats för kultur framträder både unga och etablerade författare och litteraturvetare, musiker, skådespelare, dansare och filosofer i innovativa temaföreställningar under konstnärlig ledning av Kulturprofilen Jean-Claude Arnault.

13 kommentarer:

Robert W sa...

Den avhandlingen låter tung.

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, riktigt bra roman…. som inte handlar om författarens avhandling.

femfemman sa...

Tycker att texten flyter på, på ett lättillgängligt sätt. Tack för tips!

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, boken är lättillgänglig, inte massa personer, välskriven.

Klimakteriehäxan sa...

Matilda G:s bok är lysande. Tror jag nöjer mig med den ...750 sidor är avskräckande för mig.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, Isabelle Ståhls Just nu är jag här har 290 sidor, det andra är bara intressant sidospår...

Znogge sa...

Tack för smakbiten!
Det kan man verkligen kalla en tegelsten minst sagt. Att man inte läser den från pärm till pärm förstår jag.

Mrs Calloway sa...

Isabelle Ståhl är en duktig flicka och kommer från min lilla stad. hon arbetade under en tid på lokaltidningen. har läst Just nu är jag här . tack för smakebit och påminnelse

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, den tjocka boken är sidospår från Ståhls bok.

Mrs Calloway, jag tyckte mycket om Isabelle Ståhls bok

Monika sa...

Den kände jag inte till!

Paula sa...

Jag tyckte smakbiten var rätt trist, hoppas det händer något mer upplyftande i boken. Jag har mest hållit mig till yngre män, det har inte heller varit särskilt lyckosamt

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Tror inte jag kommer läsa den.

Hanneles bokparadis sa...

Paula, vi är tre generation i vår familj som har valt yngre män, och alla är nöjda 💕

Cinnamon, en bra Augustprisnominerad bok.