Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

21 juli 2024

Under kärret av G.R. Halliday

Under kärret (Under the Marsh 2024) av G.R. Halliday. Modernista.
G. R. HALLIDAY föddes i Edinburgh men är i dag bosatt på landsbygden i Inverness på det skotska höglandet. Under kärret är tredje boken i den hyllade serien om kriminalkommissarie Monica Kennedy, efter Ut ur skuggorna och Ner i mörkret. Ett måste för alla som gillar Ann Cleeves och Val McDermid.

För tolv år sedan satte Monica Kennedy fast seriemördaren Pauline Tosh, som dömdes till livstids fängelse. När Tosh en dag hör av sig och ber Monica besöka henne i Carselangfängelset utgår kriminalkommissarien från att det är något slags spel. Men så ger Tosh henne en handritad karta som pekar ut ett ödsligt och svårtillgängligt kärr utanför Inverness, och det är ett tips Monica inte kan avfärda - hon har alltid varit övertygad om att det finns fler döda där ute.
En ny kropp hittas i kärret och det ser mycket riktigt ut som att man kan lägga ännu ett offer till Pauline Toshs mordlista. Men verkligheten är sällan så enkel som man först kan tro.

"Monica stannade bilen utanför Royal Hotel på Ness Walk i centrala Inverness. Den ståtliga viktorianska byggnaden som låg intill floden Ness mitt emot slottet hörde till de hus hon tyckte bäst om i staden. Sena höstkvällar, när himlen var rödbrun som ett blåmärke, kunde man få en uppfattning om hur det måste ha sett ut i Inverness under stadens storhetstid – då stadsbilden var som en fantasibild hämtad ur en av sir Walter Scotts nationalromantiska böcker om det skotska höglandet. Under 1960-talet hade man rivit en pittoresk hängbro och dessutom flera historiskt intressanta byggnader från 1500-­talet. De hade enligt beslut av stadens byggnadsnämnd ersatts av stora betonglådor. En vanlig dag, när Monica beundrade det som fanns kvar av utsikten, kände hon alltid en stöt av ilska över de ansvariga beslutsfattarnas häpnadsväckande brist på omdöme, deras dåliga smak och pinsamma historielöshet." (sid 66) Flera sambitar: HÄR.

14 kommentarer:

Znogge sa...

Tack för tipset! Känns som en bok i min smak!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, bra skotsk författare.

femfemman sa...

Oj! En del som jag behöver beställa snarast. Ska hämta en av dina tipsade böcker i morgon.Tack för tips! Undrar var du hittar allt..?

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, bra böcker är lätt att hitta 📚

femfemman sa...

Jag har svårt att hitta... är SÅ tacksam för tips. Nu har jag reserverat alla tre böckerna i serien. De två första lär jag få snabbt, men Under kärren, var det redan 15 reservationer på.

Mrs Calloway sa...

kände inte till den här författaren. Skottland låter intressant.tack för smakebiten!

Lotten sa...

Den första boken i den här serien ligger högt upp i min läshög just nu.

Robert W sa...

Det har tyvärr fattats mängder av vansinniga beslut av statsplanerare. Att riva 1500-talshus låter som några av de värsta. Det fanns någon arkitekt på 1960-talet som hade förslag på hur han tyckte Gamla Stan i Stockholm skulle utformas. En förutsättning var givetvis att jämna den nuvarande bebyggelsen med markekn.

Paula sa...

Många blir glada och kastar sig över den här serien ser jag i kommentarerna. Jag läser inte deckare så jag står över. Tack för smakbit, ha en skön söndag

Hanneles bokparadis sa...

Boken har fått bra recensioner.

Monika sa...

Jag har läst de två första delarna, som jag tyckte var helt okej. Vill läsa denna också 🙂

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten!
Låter intressant!

KajsaLisa sa...

Fin miljöbeskrivning, Skottland borde man se någon gång.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, fint i Skotta, gillar bra miljöbeskrivningar.