Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

22 juli 2024

Pusselmakarnas Sällskap av Samuel Burr

Pusselmakarnas Sällskap (2024 The Fellowship of Puzzlemakers) av Samuel Bur, Modernista.
Clayton Stumper må vara strax över tjugo, men han klär sig som en farfar och oroar sig som en moster. Vid sin födsel lämnades han på trappan till den imponerande villa i utkanten av Bedfordshire där Pusselmakarnas Sällskap huserar, och han har uppfostrats av en grupp excentriska gåt- och korsordsmakare. Nu är han en av den bleknande institutionens sista överlevare.

När Pippa Allsbrook går bort – hon har varit korsordskonstruktör och den främsta moderliga närvaron i Claytons liv – lämnar hon ett sista pussel efter sig. Det rymmer ett löfte om att mysteriet kring Claytons föräldrar nu ska kunna lösas och att han ska förberedas för ett liv utanför sällskapets murar. Clayton börjar nysta i oklarheterna kring sin födsel, och han konfronteras med hemligheter som kommer att förändra både honom och sällskapet för alltid.

Derek hade inte varit med på de senaste träffarna på grund av sin ständigt växande arbetsbörda. Trots att han var till åren kommen jobbade han hela tiden vidare. Han höll middagstal, föreläste för Kvinnoinstitutet, talade på museer och besökte utbildningssäten över hela landet och ute i världen. Han hade just återvänt efter en tolvdagarskryssning längs de baltiska länderna där han hade hållit lunchföreläsningar om andra världskriget. Kryssningsföretaget hade gett honom en lyxsvit med havsutsikt och betalat honom för det.   

»Det handlar om att använda sig av frekvensanalys«, fortsatte Derek. »Eller med andra ord, att studera mönster i text – den frekvens med vilken specifika bokstäver används i språket. Titta på hur orden är formade, på rytmen och utseendet hos det ni har framför er. När ni har fyllt i några av luckorna, chansa! Hälften av jobbet när man dechiffrerar kod är att gissa sig fram. Men berätta inte för någon att jag sa det.« Pippa var glad över att ha kommit fram till en mötesform som passade dem.
(sid 49)

4 kommentarer:

Mösstanten sa...

Verkar vara en spännande och underhållande bok.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, kul tema, annorlunda.

Znogge sa...

Tack för tipset! Det verkar vara en spännande bok helt i min smak!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, perfekt sommarläsning.