Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

23 juli 2024

Mannen på gatan av Trevor Wood

Mannen på gatan (The Man on the Streets 2024) av Trevor Wood Modernista.
En brittisk författare, bosatt i Newcastle. Han har tjänstgjort inom den brittiska flottan i 16 år, har en mastersexamen i kreativt skrivande och har även arbetat som journalist. Vid vägs ände är tredje boken om krigsveteranen Jimmy Mullen, efter den hyllade Mannen på gatan, som bland annat vann en CWA John Creasy Award, och den lika uppmärksammade uppföljaren Ingen väg tillbaka.

När Jimmy, en hemlös veteran som kämpar med posttraumatiskt stressyndrom, hör ljudet av något tungt som faller i floden - mitt under ett högljutt gräl mellan två män - försöker han först låtsas att han inte hört något. Det är inte hans strid.
Men när han får syn på en tidningsrubrik om en flicka, Carrie, vars pappa försvunnit, och anar att det kan vara samma man, påminns han om någon han själv förlorat. Jimmy bestämmer sig för att sluta fly sitt förflutna och berätta för flickan vad han hörde. Det visar sig bara vara början på historien.
Polisen lägger ingen vikt vid Jimmys vittnesmål, men Carrie är övertygad om att något hemskt har hänt hennes pappa. Jimmy går med på att hjälpa henne - något som försätter honom i allvarlig fara i förhållande till både gamla och nya fiender.
Men Jimmy har en fördel: när man inte har något, har man inte heller något att förlora... I svensk översättning av Jessica Hallén.

Jimmy tystnade medan en barnfamilj gick förbi, alla slickade på sina glassar. Barn behövde inte höra en massa snack om döden, snart nog skulle livet bli tillräckligt jävligt ändå.
   Han såg dem fortsätta utmed floden i riktning mot broarna tills de försvann i solen innan han åter vände sig mot journalisten som äntligen skrivit klart i sitt anteckningsblock.
   "Bara så att jag har förstått. Du såg honom egentligen inte falla ned i floden?" sa den unge journalisten.   
   Jimmy skakade på huvudet. Ute i det fria såg killen ut att vara ungefär femton. Jimmy såg en droppe torkat blod på skjortkragen och små skärsår på hakan där han ännu inte hade lärt sig att raka sig ordentligt. 
    "Vart kan han annars ha tagit vägen?" sa Carrie. "Han försvann ju inte bara i tomma intet."
(sid 67)

4 kommentarer:

Znogge sa...

Tack för tipset! Låter som en bra och läsvärd bok. En ny författare för mig.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, hela Trevor Woods trilogi är läsvärd, jag har lagt ut alla tre böckerna här, klicka på länkarna.

femfemman sa...

Ännu en intressant bok. Men nu får jag låta bli att reservera böcker på bubblan på ett tag. Läste Maria Ahlqvist Roukolahis Bedragaren igår. Hoppas att nästa bok, ditt tips, är en fortsättning. Mycket bra bok, för den... som jag... vill bli underhållen för stunden.

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, jag reserverar också för mycket ibland... bättre än köpa 🙂