Intressant ta del av vad akademiledamöter gör för brödfödan.
Alternativa fakta : om kunskapen och dess fiender (2017) av Åsa Wikforss. Hon är professor i teoretisk filosofi, invaldes som ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien 2018 och Svenska Akademien 2019.
Finns det alternativa fakta? Är kunskap en social konstruktion? Kan något vara sant för mig men inte för dig, eller är sanning något objektivt? Wikforss undersöker det omdiskuterade fenomenet kunskapsresistens från ett filosofiskt perspektiv. Hon diskuterar vad kunskap är, vilka psykologiska mekanismer som ligger bakom resistensen mot fakta och hur vi kan motverka en sådan resistens.
Utmärkande för den mänskliga kunskapen är att den är social: Merparten av vår kunskap får vi från andra människor. Detta gör att vi kan samla på oss kunskap och förmedla den mellan varandra på ett sätt som inga andra djur kan. Men det gör oss också sårbara för påhittade nyheter, lögner och propaganda.
Hur kan vi rusta oss mot det falska och ogrundade? Vilken roll spelar medierna och vad kan skolan göra? Dessa frågor är inte bara av betydelse för den enskilda individen utan helt avgörande för en fungerande demokrati. För att besvara dem behöver vi de redskap som samtida filosofi erbjuder.
"Att kunskap kräver tro eller övertygelse har en del intressanta konsekvenser. För att ha kunskap om att klimatet håller på att förändras, till exempel, så räcker det inte att jag läser en text om klimatförändringar. Om jag inte också tror det som står i texten, om jag inte accepterar textens innehåll som sant, har jag inte fått kunskap i frågan. Det betyder att kunskapsförmedling inte bara handlar om att sprida information - man måste också få folk att tro det som påstås. Detta förklarar även varför det är så viktigt att förmedla just kunskap. Eftersom övertygelser spelar en särskild roll för mänskliga handlingar räcker det inte med att informera en annan människa om hur saker och ting är. Om hon inte tar till sig det vi säger, om hon inte blir övertygad, kommer det inte förändra hennes handlingsmönster. Den som inte tror att rökning orsakar cancer kommer inte vara motiverad att ändra sitt beteende." (sid 19)
8 kommentarer:
Mycket intressant. Den här boken skriver jag upp.
intressant bredda sin läsning, alltid lär man sig något
Ett mycket intressant ämne tycker jag och i min utbildning ingick två liknande böcker som kurslitteratur. En viktig fråga att diskutera.
Znogge, sonen har haft denna som kurslitteratur.
Mycket intressanta tankar för en gammal lärare. Får nog bli en ny beställning på bibblan. Tack!
Anna-Lena, jag kan tänka mig att det finns många intressanta tankar för dig i boken.
Intressant tema onekligen, men kräver en viss koncentration vid läsning. Har inte det lugnet just nu. Jag tycker överlag människor inte lättvindigt ändrar sina handlingsmönster, tvärtom är de flesta rätt trögkörda.
Paula, kanske ligger det nånting i att många ganska tröga.
Skicka en kommentar