Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

18 augusti 2024

Den sista bokhandeln i London av Madeline Martin


Den sista bokhandeln i London (The Last Bookshop in London 2024) av Madeline Martin.
London 1939. Efter sin mammas död anländer Grace till London från Drayton med höga förväntningar på sitt framtida liv. Tillsammans med vännen Viv planerar hon fest och flärd, finansierade av deras jobb i glamorösa varuhus. Men utan en rekommendation från hennes skrupelfria morbror blir det omöjligt för Grace, som måste söka ett annat jobb.
    Graces mammas barndomsvän, Mrs. Weatherford, öppnar sitt hem för de två unga kvinnorna och hjälper Grace med ett tillfälligt jobb på den förfallna bokhandeln Primrose Hill Books. Ägaren, Mr Evans, är en arg gammal man som inte är lätt att imponera på. Men allt eftersom tiden går får Grace mer ansvar och blodad tand med hjälp av butikens brokiga kundkrets. Och bland dem, den bokintresserade piloten George Anderson.
     När London utsätts för attack måste Grace axla sin nya roll och visa mod och uthållighet för att hålla ihop sin nya gemenskap. Under bombhoten söker invånare skydd i tunnelbanestationer, Grace börjar läsa högt ur böcker.

    "Miss Bennett sa en gång att ni kände er maktlös i det här kriget. Men där nere när ni läste för alla rädda människor, där hade miss Bennett makt."
     "Jag får erkänna att jag kände mig ganska löjlig när jag läste högt på det där viset." Grace samlade ihop de böcker som lämnats kvar på disken när flyglarmet gått och lade dem åt sidan ifall kunderna skulle komma tillbaka för att köpa dem.
    Mr Evans skakade på huvudet. "Inte alls. Miss Bennett kan fortfarande påverka det här kriget." Han knackade med sina knubbiga fingrar på Middlemarch. "En bok i taget."
(sid 188) Flera smakbitar: HÄR.

21 kommentarer:

Robert W sa...

Ack om man kunde skapa fred genom att läsa böcker! Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, man mår bra när man läser bra böcker, och ibland handlar det om att bara överleva.

Znogge sa...

Tack för tipset! Den ska absolut läsas och är nu noterad :D

Lotten sa...

Det låter som en bra bok för bokälskare.

Klimakteriehäxan sa...

Undrar hur många romaner det har skrivits om livet i och kring en bokhandel??? Många är det!

femfemman sa...

Tackar för ytterligare ett boktips. Ha en fin söndag!

Hanneles bokparadis sa...

En bra läsvärd bok som ganska trovärdigt berättar om hur det var att leva i London under krigsåren och under bombningar.

Bokdivisionen sa...

Åh, jag gillar verkligen att läsa böcker om böcker. Tack för tipset!

Geddfish ♥ sa...

Tack för tipset! Såg att den finns som ljudbok!

Paula sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Paula sa...

Ah, en nyutgåva, kanske en ny översättning eller tolkning? men 700 sidor, det blir faktiskt nobben av mig. Orkar inte med så långa böcker, tar för mycket tid i anspråk. Tack för smakbit!

Hanneles bokparadis sa...

Bokdivisionen, boken är nästan som en historiebok.

Geddfish ♥ tror att du kommer att gilla denna.

Paula, Den sista bokhandeln i London är en lättläst ny bok på 310 sidor (Middlemarch är bok som flickan läser i Londons tunnelbana är på 700 sidor)

Paula sa...

Ja men då så, jag läste väldigt slarvigt och tittade på det vackra omslaget till Middlemarch. Tack för påpekande

Annette sa...

Å, vad roligt att du läst den! Jag fick det engelska manuset till den och läste på uppdrag av ett bokförlag och rekommenderade dem att ge ut den på svenska, jag tyckte väldigt mycket om den. Men nu ser jag att det inte blev det förlaget som gav ut den, utan bokförlaget Nona. Kul att se att den finns på svenska i alla fall.

Hanneles bokparadis sa...

Annette, riktigt trevlig läsning!

Mrs Calloway sa...

jag kunde inte motstå. jag köpte den!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, såg att boken finns i pocket!

Cinnamon sa...

Har sett boken och vill läsa. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Cinnamon, maken gillade också boken.

Monika sa...

En bok med ordet i bokhandel i titeln är per automatik alltid intressant 🙂

Hanneles bokparadis sa...

Monika, en bra läsvärd bok, maken gillade också.