Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

06 augusti 2024

Ediths brev : brev från Edith Södergran till Hagar Olsson


Ediths brev : brev från Edith Södergran till Hagar Olsson / med kommentar av Hagar Olsson.

I januari 1919 skrev Olsson en recension av Edith Södergrans diktsamling Septemberlyran, där hon inte minst kritiserade Södergrans sätt att lägga sig i debatten innan den ens hade börjat, men också visade prov på att ha uppskattat de nietzscheanska och modernistiska dragen, vilket fick Södergran att skriva ett både passionerat och ilsket brev till henne. Det blev starten för en livslång vänskap och allians.Olssons yrkesliv har dock under många år hamnat i skuggan av vänskapen med Södergran.

Edith Södergran (1892-1923) och Hagar Olsson (1893-1978) var djupt fästa vid varandra, ändå för det mesta skilda åt, och med många inbördes olikheter. Breven från Edith är utförligt kommenterade av mottagarinnan. Helheten blir ett fängslande porträtt av dem båda. Biblioteket har flera romaner av Hagar Olsson, prästdotter. Jag har läst Kvinnan och nåden (1919).
26 mars 1919
         Hagar min,
det är så underligt då du skriver så sällan, det är som om man vore så långt bort från varandra. Ligger i sängen, spansk till mods. Har läst din tappra artikel. Var försiktig, res inte till S:holm om du inte riktigt mår bra. Här vore det bättre för dig, att göra liggkur tillsammans med mig på balkongen, men det förbannande beroende av bolschevikerna!!! Det är så mycket jag ville säga dig, det är en våg av fröjd, men jag är tvungen att tiga. Jag har fått en vanvettig arbetshunger. Och en hunger efter vetande. Det är som flammor sloge mig, jag längtar storm lidande och havandeskap. Jag tilltalar på gatan och i butikerna alla tyskar jag ser och frågar dem om de hava någon bok av Nietzsche. Skall göra alt vad jag kan för att få honom. Det är ljuvt att skriva till dig. På samma gång avskyr jag skrivande.
O vilket härligt äventyr vårt liv är! Skriv genast, hur du tänker med dessa dikter. Är så trött. Vet inte riktigt om jag hinner skicka dig mina dikter innan du res.
(sid 48)

2 kommentarer:

Znogge sa...

Tack för tipset. Den låter väldigt intressant tycker jag. Tänk hur en vänskap kan börja.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, två mycket intressanta personer.