Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

15 augusti 2024

Skicka nudes av Saba Sams

Skicka nudes (2024) av Saba Sams Modernista.
En engelsk författare bosatt i London. För sin debutbok Skicka nudes (Send Nudes) tilldelades Edge Hill-priset och hennes novell Blue 4eva vann BBC:s novellpris 2022. Året därefter kom hon med på Grantas prestigefyllda lista med Storbritanniens bästa unga författare.

Tio fina noveller som rör sig unga kvinnor från klubbar efter stängningstid till oplanerade graviditeter, från pubtoaletter till yogaklasser. De vaknar upp i unkna festivaltält, skickar nudes till en främling i en app och dricker snakebite - lika delar ljus lager och cider, "billigaste du har".

I Saba Sams hyllade novellsamling kartläggs uppväxtens förrädiska terräng av den period som kan samlas under begreppet ung kvinna. Med skärpa, värme och originalitet skildrar Sams hur det är att växa upp för snabbt och ändå inte snabbt nog, att äga och att i nästa stund låta sig ägas, att böja sig för press och samtidigt själv vara med och skapa den pressen. bernur har läst: HÄR.

Skicka nudes
Hon säger ingenting. Hon tittar på sin egen spegelbild i den förbipasserande trafikens mörka fönsterrutor. Hon tittar på spegelbilderna av pendlarna omkring sig. Det är ett tiotal, kanske tolv personer, alla med trådlösa hörlurar, som står så nära henne att hon skulle kunna sträcka ut en hand och röra vid dem. Deras spegelbilder är suddiga i glaset. När trafiken kränger till, kränger också deras spegelbilder till. Snart börjar hon bli åksjuk av att titta. Mannen med den blå anoraken snuddar vid henne.
    Jag mår inte bra, skulle hon kunna säga. Jag behöver hjälp.
(sid 64)

4 kommentarer:

Mösstanten sa...

Spännande tips! Det får jag titta närmare på.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, intressant debutant.

Ell-Pell sa...

Noveller brukar inte vara min grej men denna måste jag säga låter väldigt intressant.

Hanneles bokparadis sa...

Ell-Pell, vissa säger det men noveller är bra sätt att göra bekantskap med ny författare, och kortare berättelser passar ibland.