Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

22 augusti 2024

Storebror av Skúli Sigurðsson

Storebror (Stóri broðir 2022) av Skúli Sigurðsson Modernista.
En av de senaste årens mest uppmärksammade isländska deckardebuter. En intensiv, psykologisk berättelse om hämnd och rättvisa, kärlek och saknad, våld och gamla synder. I översättning av Arvid Nordh.

En svartklädd maskerad person har överfallit och brutalt misshandlat en joggare i ett friluftsområde i Reykjavík. Journalisten Emil Þorsteinsson och hans kollega Magnea Ísaksdóttir börjar gräva i fallet. Emil har källor inom polisen, och Magnea har en användbar kontakt inom akutsjukvården. De misstänker snart att det inte rör sig om ett enstaka fall, utan är ett i en rad av liknande mord. Gemensamt är att offren fått meddelanden fasthäftade på bröstet, med ord som "Våldtäktsman" och "Pedofil". Paret skriver en första artikel som väcker stor uppmärksamhet.
   Gärningsmannen får snart namnet Storebror och den samlade jakten präglas av maktkamp, dels på tidningen – där chefredaktören motsätter sig Emils och Magneas publiceringar – men också inom Reykjavík-polisen, där den erfarne kriminalaren Héðinn frånkopplas fallet när han vill undersöka en möjlig läcka från polisens sida, om personer dömda för sexualbrott.

De pratade viskande med varandra. Kocken satt intill ett fönster som stod på glänt, rökte en filterlös Camel och bläddrade i Högerbladet. Det tunna, färglösa håret var tufsigt, de ljusa fju- nen på överläppen var på god väg att kunna kallas mustasch och ögonen var rödsprängda efter försöken att tömma en flaska brännvin kvällen innan. På fönsterbrädan stod en genomskinlig askkopp, full med fimpar. Utanför var dagen kall och blåsig och himlen jämnmulen.
    "Får jag låna din kassettbandspelare i kväll?" frågade en av pojkarna som satt vid brödernas bord. Han envisades alltid med att kalla freestylen för kassettbandspelare och banden för kassetter.
     Bjartur ryckte på axlarna.
    "Jag fick några nya kassetter från pappa i går"
(sid 55)

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

Spännande! Så många isländska deckarförfattare det finns med tanke på befolkningens storlek.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, isländska författare har fina miljöskildringar.

Znogge sa...

Isländska författare visar verkligen framfötterna mer och mer. Gott om författare från ett litet land. Hörde en fråga om det på radio och procentuellt har Island många författare.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, kanske inte mycket mer att göra... spännande miljöer som eggar fantasier.

Klimakteriehäxan sa...

Nu finns alla högskoleprovets 15 svåraste ord hos mig. Om du vill kolla.

Hannas krypin sa...

Det låter som en väldigt spännande bok.