Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

30 september 2024

Sofi Oksanen i Göteborg


I samtal med Per Enerud, journalist och författare med Ryssland och Östeuropa som specialområde. Per Enerud är tidigare korrespondent för SVT i Moskva och pressråd vid Sveriges ambassad i Ryssland. Se: HÄR.

Under Putins styre har försvagandet av kvinnors rättigheter varit en målmedveten strategi. Verktygen är desinformation och propaganda, sexuellt våld i krig och en auktoritär lagstiftning. I sin nya bok "I samma flod – Putins krig mot kvinnorna", tecknar Sofi Oksanen en ögonöppnande bild av hur misogynin blivit ett alltmer effektivt vapen i diktatorernas och imperialisternas tjänst.

Sofi Oksanen är född 1977 och uppvuxen i Finland. Hon nådde stora framgångar med sin debutbok Stalins kossor (2003). Det internationella genombrottet kom med romanen Utrensning (2010), för vilken hon tilldelades både Nordiska rådets litteraturpris och Finlandiapriset.

I samma flod : Putins krig mot kvinnorna (2024) av Sofi Oksanen.
I april 2023 medverkade Sofi Oksanen på Svenska Akademiens konferens "Tanke och sanning under press" med ett uppmärksammat anförande om kriget i Ukraina. I essän Samma flod två gånger utvecklar hon resonemanget i bokform. Under Putin har försvagandet av kvinnors rättigheter varit en målmedveten strategi. Verktygen är desinformation och propaganda, sexuellt våld i krig och en auktoritär lagstiftning. Sofi Oksanen tecknar en ögonöppnande bild av hur misogynin blivit ett alltmer effektivt vapen i diktatorernas och imperialisternas tjänst.

"Våren 2022 ringde den tjugosjuåriga ryska armésoldaten Roman Bykovski upp sin fru Olka Bykovskaja från fronten. An det avlyssnade samtalet framgår att hustrun gav sin man tillåtelse att våldta ukrainska kvinnor så länge han använde kondom.
     Olga och Roman hade ett barn. När Ryssland hade ockuperat Krim flyttade familjen dit och enligt uppgifter på sociala medier är Olgas svärmor Irina mycket stolt över sin son, fosterlandsförsvararen.
" (sid 123)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Skönt att folk säger ifrån. kajsalisasblogg.wordpress.com

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, Sofi Oksanen skriver viktiga böcker.

Znogge sa...

En viktig bok med tanke på hur det ser ut i världen nu.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, alldeles för många konstiga män...