Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

22 oktober 2024

En bättre man av Louise Penny

En bättre man (A Better Man 2024) av Louise Penny Modernista.
Det är Armand Gamaches första dag tillbaka som chef för mordroteln, ett jobb han tillfälligt delar med sin tidigare andreman, Jean-Guy Beauvoir. Situationen är ovan för dem båda, men snart får de annat att tänka på: vårflodens vatten stiger dramatiskt runt om i provinsen, och mitt i den ansträngda situationen försvinner Vivienne Godin, en ung kvinna med personlig koppling till en av Gamaches kollegor.
     När kris läggs till kris försöker Gamache hålla stånd mot det hotande kaoset och inser att han borde ge upp sökandet efter Vivienne. Men Gamache har själv en dotter och utvecklar en djup – och kanske oklok – empati för hennes orolige far. Han återupptar sökandet, med en envis fråga ekande i sitt sinne: Hur skulle han känna det, om det var hans egen dotter som försvunnit?
      Medan vattnet stiger och kritiken av Gamache i sociala medier blir allt mer aggressiv, hittas en kropp. Och i tumultet begås misstag. I översättning av Carla Wiberg.

     Cloutier märkte att alla vände sig åt hennes håll.
     Hon blev eldröd och höll blicken fäst på kommissarien. Beauvoir såg på henne igen och vägde sina möjligheter.
     Att den där kvinnan var gravid borde inte ändra på någon- ting. Men det gjorde det i alla fall, för Beauvoir.
     Försvunnen. Gravid. Maken likgiltig.
     Det var oroande tecken. Varningssignaler.
     Lysette Cloutier var ingen erfaren eller – ärligt talat – skicklig brottsutredare. Om han gav henne den här enda dagen på sig att undersöka saken skulle hon komma tillbaka tomhänt. Antagligen därför att det inte fanns något att hämta.
     Den saknade kvinnan hade nog bara åkt någon annanstans över helgen. Sagt till sin man att hon skulle hälsa på hos släkten men var i själva verket hos väninnor. Eller en älskare.
     Långtifrån den första som gjorde så.
(sid 33)

Inga kommentarer: