Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

14 oktober 2024

En lämplig ung man av Vikram Seth

En lämplig ung man (A Suitable Boy 1994) av Vikram Seth, född 1952 i Calcutta, studerat filosofi, statsvetenskap och ekonomi vid universitet i England och USA.

Några år efter Indiens delning 1950-talet letar en mamma efter en lämplig make åt sin dotter i ett samhälle där politik, sociala oroligheter och klasskillnader färgar vardagen. Nordindiskt samhällsliv, där minnen av befrielsekampen är levande. Romanen utspelas under ett drygt år  med vinter, årsfester, hetta och monsun. För att hålla ordning på medlemmarna i de fyra familjerna, finns karta över alla.
Känns bokens 1240 sidor mastigt så finns boken filmatiserad i Netflix.

"Saida Bais söta unga tjänsteflicka Bibbo märkte att hennes matmor var ledsen, så hon ville försöka muntra upp henne genom att prata om rajan av Marh som skulle komma på besök på kvällen. Med sina tigerjakter och sina bergsfästen, sitt rykte som tempelbyggare och tyrann och sina besynnerliga sexuella böjelser var rajan inte det idealiska ämnet för humoristisk uppmuntran. Han hade kommit för att lägga grunden till Shiva-templet, hans senaste företag, i centrum av gamla staden. Templet skulle resa sig sida vid sida med den ståtliga moskén som för tvåhundrafemtio år sedan på kejsar Aurangzebs befallning hade uppförts på ruinerna av ett tidigare tempel helgat åt Shiva." (sid 121)

4 kommentarer:

znogge sa...

Det var en rejäl tegelsten det men så länge boken är bra så gör det mig inget. Det låter klokt med en lista på alla namnen.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, som i tjocka ryska böcker, underlättar.

femfemman sa...

Kanske är i mastigaste laget. Speciellt om namnen är svåra.. och likartade. Film passar nog bättre... om den inte är för läng. två timmar räcker för mej...

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, namnen inte svåra eller likartade, perfekt bok för den som gillar lite längre läsning...