Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

03 oktober 2024

Fritänkandet : kvinnliga libertiner och en annan humanism av Carin Franzén

Fritänkandet : kvinnliga libertiner och en annan humanism (2023) av Carin Franzén.
Vad innebär det att tänka fritt? Carin Franzén söker svar hos fyra kvinnliga författare från 1500- och 1600-talen som alla kritiskt ifrågasatte det givna. De kallades libertiner för att de förde fram andra former av subjektivitet än de som generellt framkommer i berättelsen om det autonoma och rationella subjektets etablering friare former som idag ter sig mer aktuella än någonsin.


Carin Franzén om begär
.
Hur ser vi på psykoanalysens begrepp idag och hur ser erfarenheterna av dem ut? I en serie seminarium bjuds gäster in på temat ”Begreppens aktualitet”. Tanken är att få en möjlighet att diskutera olika psykoanalytiska begrepp och placera in dem i samtiden. Har de någon relevans idag och hur ska vi då förstå dem? Första tillfället i juni i år gästades vi av psykoanalytikern, filosofen och författaren Peter Jansson som talade om Det omedvetna. Vid detta tillfälle föreläser Carin Franzén under rubriken "En historia om förvecklingar - från brist till excess". Förutom den psykoanalytiska begreppsbildningen handlar föreläsningen om begäret utifrån historiska, litterära och filosofiska perspektiv. 

Carin Franzén är professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Hon har skrivit flera böcker, bland annat Till det omöjligas konst: essäer om litteratur och psykoanalys. Hennes senaste bok Fritänkandet handlar om kvinnliga libertiner på 1600-talet.

Inga kommentarer: