Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.
Leta i den här bloggen:
14 november 2024
Essä nr 18 - Suppliken
Kulturtidskriften Essä nr 18 med temat Suppliken (bön, begäran).
Fin kopia av Greta Lundbergs handskrivna text medföljer tidningen.
Tidskriftens olika vinklar olika tidsepoker är som läsa en historiebok. Och intressant med jämförelse med vår nutid. Det fanns ganska avancerat system på 1700-talet för ansökan om pengar och få papper på egendom. Gretas make drunknade och hon blev ung änka med tre små barn. Hon ville få behålla marken där hon hade sin bostad. Hon var läskunnig men fick hjälp med att skriva suppliken.
När man förr i tiden behövde be om hjälp kunde man vända sig till kungen genom att skriva en så kallad supplik. I Sverige var suppliken en del av det administrativa systemet från 1600-talet och framåt och den var i allmänhet utformad som en ödmjuk förfrågan som anpassats till vissa formler och en viss sorts retorik.
Den ansökan som i dag skickas till Försäkringskassan eller Kronofogden kan alltså betraktas som en modern variant av äldre tiders suppliker.
Jezzica Israelsson, Eric M. Runesson, Inga Sanner, Christian Daun och Wera von Essen anlägger olika historiska, religiösa, moderna och personliga perspektiv på en supplik skriven 1731 av en ung svensk kvinna som hette Greta Lundberg – men också på konsten, förmågan eller behovet av att be högre makter om hjälp.
Jezzica Israelsson (fil. dr. i historia. 2024 disputerade hon på avhandlingen Making themselves heard. Women’s and men’s voice through the regional petitioning process in Sweden, 1758–1880) Tusentals suppliker, tusentals liv
Eric M. Runesson (ledamot av Svenska Akademien. Han disputerade 1996 på avhandlingen Rekonstruktion avo fullständiga avtal och har givit ut en rad böcker och artiklar som främst berört avtal, förhandling, medling) Intet annat än oenighet och träta är till förväntandes
Inga Sanner (professor i idéhistoria) Greta i järnburen
Christian Daun (Hans senaste två böcker är Upplösningstillstånd: rapport från en skilsmässa (2023) och Sverigeslandskapsmåltider (2023). Supplik 2023: Restaurering av folkhem
Wera von Essen (hon har skildrat sin katolska tro och livssyn i flera verk och är aktuell med En emigrants dagbok (2024) Om bön – en personlig betraktels.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Intressant ur ett historiskt perspektiv. Det var ett nytt ord för mig. Intressant att möjligheten fanns med tanke på de stora klasskillnaderna som existerade och hur många som levde i fattigdom.
Znogge, nytt ord för mig också, och intressant hur det var i Sverige på den tiden.
Intressant. Alltid spännande att lära sig något nytt.
Mösstanten, intressant tidskrift, olika teman varje gång.
Aldrig hört ordet tidigare, så det var en trevlig läsning...
KRAM-Susie
Susie, trevligt att lära sig nytt, kram
Skicka en kommentar