Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

06 juli 2018

Japan - kulturell VM-spaning

Shakespeare på japanska; Akira Kurosawas film Ran (1985), en tolkning av King Lear. Mäktigt, utan animationer, allt på riktigt. Sett många bra japanska filmer, både gamla och nya. Sett många bra japanska filmer, Vägvisaren av Akira Kurosawa tillhör favoriterna.
Konsten att städa (The Life-Changing Magic of Tidying Up) av Marie Kondo är inspirerande; måste inte tömma hemmet - bara ha ordning och behålla saker som gör oss lyckliga.
Begravd jätte (Buried Giant) av Kazuo Ishiguro berättar om det gamla paret Axl och Beatrice som lever under 500-talets England i sin hydda i ett kollektiv - lite som Tolkiens hobbits, fast inte lika mysigt, de får inte ens ha vaxljus.
Författare till yrket av Haruki Murakami ger många bra tips.
Moss Gardening av George Schenk ger japansk inspiration.
Sushi med misosoppa och grönt te äter jag till lunch.
Jag kallade honom Slipsen av Milena Michiko Flasar berättar om japanska ungdomar, hikikomori, som stannar hemma hos föräldrarna, isolerade utan att prata med någon, tyckte om denna.
Enligt O tyckte synd om Japan, som ledde med 2-0 över Belgien i åttondelen och sedan förlorade med 2-3.

9 kommentarer:

Emma Engström sa...

Spännande inlägg! :D

Hanneles bokparadis sa...

Emma, jag tycker mycket om Japan ❤️

Mösstanten sa...

Trevliga boktips och andra tips också. Har läst Begravd jätteoch en bok av Murakami, Norwegian Wood. Kurosawa har jag också sett med behållning. Minns inte namnet på filmerna dock.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, det finns mycket trevligt japanskt att upptäcka.

Klimakteriehäxan sa...

Delar din förtjusning vad beträffar "Vägvisaren". Har mycket japanskt kvar att läsa, men geisha-livet fascinerar! Författarråden kanske vore intressanta?

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, jag gillar allt jag läst och tipsar om här.

Veiken sa...

Självklart måste det finnas massor av duktiga författare i Japan. Tyvärr har ingen hittat hem till mig!

Einar J sa...

Håller helt med dig om filmerna. Jag såg Vägvisaren för många år sen, och det är en av de filmer jag verkligen skulle vilja se om. Likaså Ran.
Kan tipsa om en japansk favoritroman: Yasushi Inoue: Jaktgeväret

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, det får du ändra på!

Einar J, tack för tipset!