Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

25 april 2022

Det tredje ljuset ; Små ting som dessa av Claire Keegan


Det tredje ljuset ; Små ting som dessa (2021) av Claire Keegan berättar om en liten flicka skickas till fosterföräldrar utan att veta när hon kommer att återvända. I främlingarnas hus får hon för första gången uppleva vad trygghet och kärlek är.  Det tredje ljuset räknas i dag som en modern klassiker på Irland.

"Jag och kvinnan rabblar upp alla saker som behöver göras, och så gör vi dem bara: vi plockar rabarber, gör pajer, målar golvlister, hämtar sängkläderna i torkskåpet och dammsuger spindelväv och plockar in all ren tvätt i skåpen, bakar scones, skurar ur badkaret, sopar trappan, polerar möbler, kokar lök till löksås som vi fryser in i plastlådor, rensar ogräs i rabatterna och sedan, när solen går ner, vattnar vi." (sid 31)

Bill Furlong beger sig en tidig morgon, strax innan jul, till klostret utanför staden för att leverera kol, men innan dagen är slut har han konfronterat mörkret och tystnaden i en stad som kontrolleras av kyrkan. Små ting som dessa är den fristående uppföljare. En lättläst fin bladvändare.

"Då reste sig Furlong och fyllde vattenkokaren för att göra i ordning deras varmvattenflaskor. När vattnet kokat upp fyllde han de två första, tryckte ut luften ur dem med ett gummiaktigt pysande och skruvade åt korken hårt. Medan han väntade på att nästa omgång skulle koka upp tänkte han på varmvattenflaskan han hade fått av Ned den där julen för länge sedan och på hur gåvan trots besvikelsen hade skänkt honom tröst om nätterna under lång tid; och på att han innan det åter blev jul igen hade lyckats läsa ut En julsaga, för mrs Wilson hade uppmuntrat honom att använda den stora ordboken och slå upp ord, och sagt att alla behövde en vokabulär, ett ord han inte hittade förrän han upptäckte att andra bokstaven inte var ett å." (sid 90)

4 kommentarer:

Mösstanten sa...

Den här boken har jag i läslistan. Nu blir jag mer sugen.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstante, jag tyckte mycket om Claire Keegans bok.

znogge sa...

Tack för tipset. Den låter mycket läsvärd.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, vill gärna läsa mer av Claire Keegan.