Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

15 oktober 2010

På bokjakt

Jag gillar böcker om böcker och Nils Bergmans "På bokjakt i egna hyllor och andras" är trevlig läsning, inget märkvärdigt, igenkännande på en boksamlare. Själv nöjer jag mej med billighetsupplagor av klassiker, men tycker det är roligt att få en dedikation av författaren. Jag är en biblioman, bokälskare, som har överdrivet intresse för att samla och äga böcker.
Bermans samling (1963) upptar ca 6 000 volymer, vilket han anser vara ett maximum. Varje ny bok tvingar han sej att göra sej av men en gammal, då blir hans bibliotek ett 'perpetuum mobile', som ger uttryck för en samlarens förbättrade (?) smak och nya intressen.

4 kommentarer:

Emmas Bokhylla sa...

Kanner igen mig, det behover inte vara dyra upplagor, men jag vill garna ha dem. Hos mig. For attlid, och genom det kan lasa dem nar jag vill! Underbart!

SV. Det borde finnas pris for alla kategorier, det finns sa manga duktiga bloggare!Och sa mycket kunskap dar ute!

Boktokig sa...

Den stygga flickans rackartyg av Mario Vsrgas Llosa blir bokcirkelbok. Är du med?

Boktokig sa...

Det låter som en trevlig bok. 6000 böcker låter mycket! Hur stort hus har han?

♥ Hannele sa...

Emma, visst finns det både duktiga bloggare och fina böcker, överallt. Jag vill också ha vissa böcker hemma, jag läser och kollar jämt i dem.

Boktokig, kul, jag ska se om jag hinner och tiden passar, jag har ganska mycket att göra just nu. Jag har också funderat på, hur mycket 6 000 böcker kan vara..