Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

14 juli 2013

Franska bokpärlor

Lyran har Frankrike som tema denna vecka.
Eftersom ingenting varar (Puisque rien ne dure). av Laurence Tardieu är en allvarlig bok som stillsamt fångar. Ett barn försvinner, man blir främlingar för varandra. Andra talar främmande språk, enkla vardagliga sysslor blir viktiga. Tiden betyder ingenting. Ibland är evigheten här... Värdet av ett liv beror på de val man gör, skriver Tardieu.
Phantoms on the Bookshelves av Jacques Bonnet; Kirjaston henget, Des bibliothèques pleines de fantômes. Trevlig läsning för boktokiga. Så fort man ger bort en bok så kommer man efter några dagar sakna den, när man letar efter något bra man läst. Man vet aldrig. Hur sorterar du dina böcker? Efter alfabetet, vilken sort, efter kronologisk ordning; liknade böcker ihop, så att ingen utomstående kan förstå sig på systemet? Hoppas denna lilla bopärla översätts till svenska.
Brigitte Bardot och Lolitasyndromet : essäer av Simone de Beauvoir  innehåller nio esseär flesta från 1940-talet. Simone de Beauvoir gillar Brigitte Bardot för hennes okonstlade sätt, hon gör det hon har lust med, hon kritiserar ingen. Den röda tråden i boken är delvis att vi ska vara människor. Likgiltighet är av ondo, bekräftelse behöver vi alla. Människan är en nyfiken och responsiv varelse och en individ har alltid ett val.
Mitt liv som bok av Paul Desalmand är en boks memoarer i jag-form, från tryckeriet till det slut som möter böcker, många äventyr. Lycka för en bok är inte att bli köpt utan att bli läst.
Fiskar ändrar riktning i kallt vatten av Pierre Szalowski berättar vad som händer i Quebec när alla blir utan el och värme vid underkyld regn. Det kan hända att man till och med pratar med sina grannar. "Det är fint att vilja att andra ska acceptera en, men först måste man acceptera sig själv.

8 kommentarer:

Metronyx sa...

Hm, den där fiskboken tänkte jag läsa. Lånade tom hem den från bibblan, men tidsbrist kom emellan. Och, åååhhh vad jag önskar att jag hade tänkt på att jag kunde ha haft fransk temadag idag! Nåja dagen är ju inte slut än ; P

♥ Hanneles bokparadis sa...

Metronyx, det är lätt hänt att man inte hinner läsa sina låneböcker. Därför tycker jag om att äga böcker, smutta på dem när jag har tid, kanske göra små anteckningar.

Sara Pepparkaka sa...

"Kirjaston henget" kunde ju tänkas att man kan hitta här.. Ska hålla ett öga öppet!

♥ Hannele sa...

Sara, det tror jag!

Monika Häägg sa...

Eftersom ingenting varar är en väldigt bra bok. Läste den i våras. Kan rekommenderas!

♥ Hannele sa...

Monika Häägg, väldigt bra och stark, vill läs mer av Laurence Tardieu.

Freja sa...

Åhh, jag som hade sådana problem att hitta franska böcker som jag gillat. jag har ju läst helt fel böcker! Både den om hur böcker sorteras och en boks biografi låter ju riktigt spännande! Annars är det väl mest Simone de Beauvoir jag känner att jag, som feminist, borde läsa...

Hanneles bokparadis sa...

Freja, jag kom också på fler böcker än jag trodde :)