Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

16 juli 2014

lättsamt franskt, tematrio

Lyran har valt franskt som tematrio, roligt för mej att få upptäcka flera franska romaner.

Mitt liv som bok av Paul Desalmand är en boks memoarer i jag-form, från tryckeriet till det slut som möter böcker. Många äventyr och olika sorters ägare en bok kan ha. Man får inte reda på, vilken bok som berättar, det stör mig. Även för många franska namn och platser som ointressanta, säger mig ingenting. Säkert givande för en Frankrike-kännare. Böckernas nattliga diskussioner är kul, mindre kul om de sämsta delarna ur koranen när boken hamnar i Iran bland alla beslöjade kvinnor. Mest manliga böcker, gubbigt värre på sina ställen, Virginia Woolf är väl den enda kvinnan som nämns. Ändå många givande stunder i beläst sällskap. Boken kan läsas på flera sått, det finns fin referenslista i slutet över alla citat. Hundöron är en styggelse, med blyerts får man anteckna. Många böcker försvinner fort ur marknaden. Lycka för en bok är inte att bli köpt utan att bli läst.
Ett år i Provence (A Year in Provence 1989) av Peter Mayle är en perfekt lättsam bok på sommaren. En bok  jag egentligen inte ville läsa, för jag är inte så hängivet förtjust i Frankrike, men boken är en mysig och charmig beskrivning om livet i ett sydfranskt by, hur det är att flytta dit som engelsman. En må-bra-bok om vinodling, husbygge, svampplockning, om allt gott paret äter och dricker. Fortsättningen Alltid Provence är inte lika medryckande, men rolig att läsa, för man blir ju nyfiken, hur det går för dem. Det finns fler böcker av honom, jag hittade mina på Bokmässans antikvariat.

19 kommentarer:

Bokmoster sa...

Jag har läst någon av Provence-böckerna, tror den första. Riktigt trevlig!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Bokmoster, lagom mysig sommarläsning ♥

Sanna sa...

Mitt liv som bok låter som en kul idé! Synd med gubbigheten bara.

Hannele sa...

Sanna, en kvinna borde skriva...

znogge sa...

Jag har läst båda om Provence och håller med. Den första var bäst.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, lagom underhållning i en solstol :)

C.R.M. Nilsson sa...

Jag har inte läst någon av dessa, men tänkte att jag kanske hade sett filmatiseringen av Ett år i Provence. Rätt författare visade det sig, men A Good Year är visst baserad på en av hans andra böcker...

♥ Hanneles bokparadis sa...

C.R.M. Nilsson, jag har inte sett någon av filmerna...

Mrs Calloway sa...

visst hade man väl velat veta vilken bok som berättar. för mycket gubbar aldrig bra. säger jag som håller på med 1880-talets kvinnor...

Hannele sa...

Mrs Calloway, 1880-talets kvinnor är intressanta.

Freja sa...

Jag läser nästan inga franska författare, men den där bokboken låter spännande, kul idé om inte annat!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Freja, klart läsvärd bok, innehåller även flera boktips.

Helena sa...

Mitt liv som bok låter som en kul utgångspunkt :)

Hannele sa...

Helena, ett rikt bokliv :)

Carita Liljendahl sa...

Låter som en intressant och annorlunda livsstilsbok som motvikt till alla deckare jag läst på senaste tid.
Nu rensar jag ju hyllorna och säljer rubbet inför min flytt, sparar säkert bara 10 böcker om ens det.

Hannele sa...

Carita, jag är dålig på att läsa deckare, ser helst på film. Jag är en storsamlare av böcker, fast inte deckare...

Josefin sa...

Tror också att jag sett filmen om Provence - den var mysig men inte något jag gärna ser om. Spännande med en bok om böcker!

Josefin sa...

Tror också att jag sett filmen om Provence - den var mysig men inte något jag gärna ser om. Spännande med en bok om böcker!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Josefin, den filmen har jag missat...