Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

14 oktober 2014

Vassa föremål av Gillian Flynn

Vassa föremål (Sharp object) av Gillian Flynn har tufft omslag, lockar inte till läsning. Den unga reportern Camille Preaker skickas till sin hemstad Wind Gap för att jobba med ett mordfall och försvinnande av en flicka. Inget hon ser framemot för kontakten med moder är inte så bra och hon vill inte bo där hos henne. Wind Gap en deppig stad där man på den öde huvudgatan hittar en järnaffär, ett sunkigt café, ett lågprislager, och ett bibliotek med tolv rader bokhyllor och telefonautomat, Camille har inte mobil. vill inte vara tillgänglig. Det mesta är sunkigt och oglamouröst i Wind Gap, även människorna. Inte som med Hitchcock som börjar med idylliskt mys och pys.
Innan reportern Camille Preaker från Daily Post i Chicago åker till den mördade flickan Anns familj får vi veta att "det trillade ut en baby utan penis" tre gånger innan de fick en son. Att låta bandspelaren snurra vid samtal med fadern som förlorat sitt barn känns okänsligt i det stökiga huset. Det är mindre sunkigt i Camilles mors perfekta hus, en mor som har sin sorg över sin döda dotter som hobby. Beskrivningar på djurhållning på fjäderfä och på byns grisfarm kan få vem som helst bli vegetarian, vilket Camille är sedan lång tid tillbaka, men hennes familj har levt gott på grishållning i Wind Gap.

I Wind Gap verkar det inte finnas någon trevlig person, inte en enda Camille tycker om. Hon intar vodka till frukost, bourbon whiskey till lunch, shots och öl som mellanmål. Lite tabletter till kvällsvard. Oengagerad sex och självskador på kroppen för att bekämpa ångest. "Det är för djävligt här och jag vill bara dö, men jag kan inte tänka mig någon annan plats där jag hellre vill vara" säger Camille till John som också mist en syster.

En död lillasyster har hon och en annan syster som leder och dominerar tjejgänget på skolan. Systern dricker sprit och har omotiverat sex vid trettonårs ålder. Inte en vettig vuxen som kan vara som förebild. Direkt spännande är inte boken, inte upplyftande heller, inte en genre som tilltalar mej. Jag njuter inte av att läsa om andras elände. Ändå ingen dålig bok av Modernista.

11 kommentarer:

znogge sa...

Låter som en bok med ett destruktivt innehåll som man skulle kunna bli lätt nedstämd av. Men även den sortens böcker kan vara fängslande och mycket bra. Jag känner igen titeln men är ganska så övertygad om att jag inte läst den...

Mrs Calloway sa...

jag tyckte att den var mycket bra. originell och svart

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Gillian Flynns tredje bok Gone Girl går på bio.

Mrs Calloway, en bra bok och fantastiskt att eländet inte blev parodi, människors negativa sidor klyschigt, inte spännande bara grått.

Anna/notonmusic sa...

Nä, det får bli något lättsammare tror jag, lyssnar på en ljudbok som är deprimerande så jag får nog väga upp det med något annat. Tur det finns böcker för alla sinnestämningar😄

Hanneles bokparadis sa...

Anna, eller hur! Böcker finns för alla tillfällen och smaker ♥

Freja sa...

Jag gillade hennes Mörka platser, men hade väldigt svårt för den inledningsvis. Den här ligger här hemma och väntar på mig, men jag har många andra att läsa innan det är dags för den!

Hannele sa...

Freja, det tog emot lite att börja läsa denna.

Maria sa...

Läste Vassa föremål första gången den gavs ut på svenska och tyckte väldigt mycket om den, annorlunda och otäck.

Hanneles bokparadis sa...

Maria, annorlunda och otäck stämmer.

Leena Lumi sa...

Linkitän sinut!

<3

Hanneles bokparadis sa...

Leena Lumi, sopii hyvin!