Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

19 september 2015

barn på flykt

Många förslag om böcker som handlar om barn på flykt cirkulerar bland bokbloggar. Jag har hört sådana historier i min egen familj. Tre av mina farbröder skickades till Sverige (efter att de flytt från Sovjet i godsvagnar med boskap). Mina farbröder kunde inte prata med sin egen mor utan tolk. Min far var för gammal för att skickas i väg.
Att inte höra till : Ett finskt krigsbarn berättar av Ann-Maj Danielsen berättar om ett av de 70 000 finska barn som kom till Sverige med adresslapp runt halsen när andra världskriget rasade. Svårt att förstå, barnen kunde inte svenska och ofta skildes syskonen åt. Klimakteriehäxan berättar om en annan bok i samma tema; Du som haver barnen kär av Sinikka Ortmarks Almgren: HÄR.

7 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Viktig läsning!

Freja sa...

Vi borde alla ta del av historian nu när det händer igen!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, verkligen!

Freja, människor har kort minne...

znogge sa...

När jag gick i grundskolan hade jag ett par klasskamrater vars mammor skickades hit från Finland. De återvände aldrig...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, det gjorde inte mina farbröder heller...

Anna/notonmusic sa...

Gripande tema och viktigt. Ingen är garanterad att aldrig råka ut för dylikt...

Hannele sa...

Anna, hemskt när barn drabbas...