Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

02 december 2015

Kvinna, reporter

Kvinna, reporter av Stig Hansén & Clas Thor berättar om tidiga pionjärer och några nutida. Kvinnliga reportrar har ofta negligerats i litteraturhistorien, vad annars för männen som skriver historia.
Mary Kingsley (1862-1900) skilde sig från sina manliga reportrar genom att inte berätta om sig själv utan försökte skildra det afrikanska samhället. Fredrika Bremer var tuff som reste ensam över den stora oceanen till Amerika. Redan 1822 reste hon genom Tyskland, Schweiz, Frankrike och Nederländerna med familjen.

Lotte Möller säger att hon alltid har prioriterat sitt jobb: "Det gör mig inget att säga nej till en fest därför att en artikel inte blivit färdig. Vänner, umgänge och till och med kärlek har fått maka på sig när jobbet krävt det och den hänsynslösheten har jag nog uppfattat som en manlig snarare än en kvinnlig egenskap hos mig.
- Fast det har ändrat sig nu när jag fått barnbarn. Behöver de passning är det viktigare än allting annat här på jorden.
"

7 kommentarer:

znogge sa...

Så det krävdes barnbarn för att jobbet skulle komma i andra hand ;-) Lite intressant!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, så kanske för män också? Många tuffa kvinnliga pionjärer i boken.

Mrs Calloway sa...

men nu fick ju i alla fall Aleksijevitj fått ett mycket välförtjänt Nobelpris

Klimakteriehäxan sa...

Den boken borde kanske en sån som jag läsa ... ska just börja med Gillian Flynns "Sharp Objects".

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, välförtjänt, jag ska lyssna på Aleksijevitjs översättare i kväll.

Klimakteriehäxan, Flynn är lite för tuff för mej...

Annamariaa sa...

Köpte den i somras, den bara ligger hemma och väntar på att bli läst. Ska nog bli snart, den verkar väldigt intressant. Kram

Hannele sa...

Annamaria, boken försvinner inte...
kram