Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

01 december 2015

en riktigt bra jul med Hannu S

"Vänskap är det bästa runt jul och alla andra dagar med för den delen. Hur det än är med jul finns det ingen poäng med att sitta utmattad på julafton medan andra smörjer kråset. Låt alla hjälpa till och gör kloka val. 

Köp en del av maten färdiglagad och laga det du tycker är roligt. Tänk på att maten helst ska ta slut någon dag efter den tjugofjärde december. Sedan vill vi alla gå vidare. En månad med julmat straffar sig, men jag tröttnar aldrig på julmatsrester före den tjugosjunde december. Nu ris à la Malta till alla!"
Köpte Hannus magiska jul av Hannu Sarenström, i en riktig bokaffär, där expediten skrivit: "Inte ofta man läser en kokbok från pärm till pärm - ren julglädje med Hannu!" Lätt att hålla med om. Jag älskar att läsa om andras jular, kanske en sagovärld som inte nödvändigtvis behöver kopieras. Men lite tips och inspiration skadar inte. Hannu tipsar om alla julens dagar från första advent, nyår och Tjugondag Knut - och varm choklad med rom i januari.

Många fina recept, även för dem som har tröttnat på traditionell julmat. Inte för komplicerade recept, även sådant som funkar en vanlig vardag. Adventsgröt, saffransdrömmar, finsk-ryskt rågbröd, potatismos med grönkål, grönkålspaj, saffranscheescake, morotslåda, konjaksäpplen, coleslaw med rödkål och annat gott. Vackra bilder med fin dukning, julblommor, personliga julberättelser. En bok man mår bra av, blir glad och inspirerad av.

http://filo-sofie.blogspot.se/


På måndag bloggade Ljusletaren
och på onsdag bloggar Up in My Tree.

22 kommentarer:

Ljusletaren sa...

Tack för det fina boktipset!
Läste just om att i storstan är det vanligt med att gå ut och äta julbord på julafton. Bokningar görs redan i oktober. Ingen jäkt och stress hos oss. Det är bara vi två plus hunden. Vi äter det vi vill ha och myser och trivs. Huvudsaken är att hitta ron för att mysa och minnas en jul med frid.
Tack en än gång för ditt fina boktips/kram

Ps Det var jag som tipsade om bra bok igår i fall någon har missat det

Mrs E sa...

Den låter väldigt mysig!

Hannele på Hisingen sa...

Ljusletaren, själv bojkottade jag jul hela 1970-talet, men det har jag kommit över :) Att inte stressa och bara njuta är det viktigaste! ♥

Mrs E, Hannu kan verkligen konsten att mysa!

vadviläser sa...

Låter som en kul julbok, lite annorlunda en många andra.

Hanneles bokparadis sa...

läser, väldigt personlig bok ♥

Ljusletaren sa...

Men vad hände då när du bojkottade hela julen? Något du vill berätta om?
/kram

Hannele på Hisingen sa...

Ljusletaren, nja, tyckte inte riktigt om mina barndomsjular... för mina föräldrar hade affär, som självklart var öppet även på julafton. Att min mor fixade julen på nätterna med hembakat och allt, begriper jag inte. Än idag bojkottar jag affärer på julafton, skulle aldrig handla då, helt galet!

Mia Eggimann sa...

Tack för tipset, ja men det låter jättebra. Kanske man ska unna sig,

Hanneles bokparadis sa...

Marie Eggimann, en bok jag kommer att plocka fram även nästa jul ♥

Ljusletaren sa...

Verkligen intressant att få höra om din jul sen förr. Skulle önska ett inlägg eller en novell om detta. Kul för oss alla att få höra om annorlunda jular. Tack för att du berättade. Ska lägga upp dig som en följare också och hoppas att det går bra :-)
/kram

Hanneles traditioner på Hisingen sa...

Ljusletaren, jag har hunnit fira många sorters jul, nu julbloggar jag och sånt :)

Sofies bokblogg sa...

Å, nu blev jag hungrig! Verkar vara en bra bok med mindre risk för prestationskrav än många andra böcker i genren kan ge.
Tack för ditt boktips! :)

Hanneles bokparadis sa...

Sofie, Hannu ger ingen prestationskrav :)

Mrs Calloway sa...

låter som fin julläsning. har reserverat på bibl.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, det går inte vara deppig även om det blåser ♥

znogge sa...

Låter som ett bra upplägg för jag har inte lust att ha sällskap med julmaten speciellt länge. Köper en del färdigt och det duger gott. Finns liksom ingen vits med att vara helt slut när helgen kommer...

Freja sa...

Inget för mig, vi äter tacos på julafton, gissar att det inte finns recept för det i den...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, man får äta det man tycker om! Utan stress.

Freja, jag försöker hitta något litet nytt till varje jul.

Västmanländskan sa...

Härligt med julböcker.

Hanneles bokparadis sa...

Västmanländskan, rätt tid för dem nu :)

Anna sa...

Låter otroligt mysigt! :-) Tack för tipset!

Hanneles bokparadis sa...

Anna, en god jul utan stress :)