Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen

29 augusti 2016

jag läser först, tänker sen - Ulysses

Det finns åtskilligt skrivet om James Joyce, exempelvis Olof Lagercrantz berättar att han läste en bit av Ulysses varje dag. Jag kan nästan förstå honom. Själv vill jag först läsa själv - och sedan ta reda på vad andra har tänkt och tyckt. Min litteraturhistoria är inte på topp - men jag blir mer och mer nyfiken och sugen på att repetera och lära mig mer. Olof Lagercrantz bok anses vara den bästa guiden för att förstå Ulysses, parallellerna till Odysséen som inte finns utmärkta. Joyce tog bort förklarande kapitelrubriker. Som barn hade Joyce läst The Adventures of Ulysses av Charles Lamb.
Stuart Gilbert träffade James Joyce och han förklarar de rubriker som fattas i Ulysses, Joyce ville inte styra läsaren för mycket. Kanske tar jag en titt i Gilberts förklarande bok.

Bara på 1970-talet fanns tre (!) tidskrifter som enbart levde på att analysera, tolka och kommentera Joyces texter; Ulysses och Finnegans Wake: (James Joyce Quarterly finns HÄR, Wake Newsletter och Wake Digest). Joyce rekommenderar själv att läsa den italienska sjuttonhundratalsfilosofen Giambattista Vico (1668-1744) för att underlätta förståelsen av sin roman Finnegans Wake. 

Forskare vet vilka tankar och ord Joyce lånat från västeuropeiska författare, diktare och filosofer. En blandning av Joyces samtida egna gestalter, Odyssén och Evangeliet. Exempelvis nattvarden med Joyces tolkning i bordellscenen, där istället för vin blir det chokladätande.

4 kommentarer:

znogge sa...

Jag vill också läsa själv först men sedan leder det ofta till att jag vill veta mer. Vissa författare och verk grottar man ner sig i...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, det är nästan det roligaste.

Ugglanoboken sa...

Vad kul med tidskrifterna som bara handlade om Joyces texter! Det hade jag aldrig hört talas om.

Hanneles bokparadis sa...

Helena, så mycket jag inte visste om Joyce, lär mej nytt hela tiden.