Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

16 november 2016

Markisinnans lilla hund - novellutmaning

"Kaminfrisen är prydd av kinesiska nickedockor, biskvigrupper och saxiskt porslin. Två stora vaser av krackelerad grön celadon i dyrbar infattning står på vardera kanten. En utsökt pendyl från Boyles verkstad, inlagd med pärlemor, tronar som en liten, lika vacker fotställning omgiven av ett förgyllt lövverk." (sid 196)
Markisinnans lilla hund av Théophile Gautier (1811-1872) finns i Franska mästarnoveller, berättar om mopsen Fanfreluche som är så fin och klok på alla sätt. Den unga Eliante som ingick äktenskap vid femton års åldern, önskar denna hund av sin beundrare Alcindor. Han vill inte stjäla utan skickar sina tjänare att hämta den. De köper en likadan hund, och Eliante märker inget förrän på operan, där markisinnans sitter med den riktiga Fanfreluche. Hon svimmar. Men så småningom lär sig även den falska mopsen konster.

Novellen har otroligt språk, beskrivning på kläder och inredning bland de högre stånden.
Förmodligen något Novellix inte kommer att ge ut, intressant läsning ändå.

Théophile Gautier har skrivit Haschklubben: essäer från det dekadenta Paris, som innehåller bidrag av Charles Baudelaire, gavs ut 2004. Den väntar i min bokhylla.

39. Läs en novell med en huvudperson som har ett husdjur i Ugglans novellutmaning.

3 kommentarer:

znogge sa...

Låter historiskt intressant och läsvärd. Men att gifta sig så ung...

Lyrans Noblesser sa...

Underbart citat!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, det var andra tider

Lyran, annorlunda läsning!