Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

01 februari 2018

fest och vardag - olikhet

Bröllop är väl den ultimata festen för många, planeras månader och det finns massa tidningar och firmor och affärer och mässor bara för denna enda dag. Bröllopsbesvär av Stig Dagerman (1923-1954) är ett folklig bröllop inspirerad av Dagermans uppväxtmiljö i Älvkarleby, bröllop på bonden Victor Palms gård. Yngsta dottern Hildur skall giftas bort med den förmögne slaktaren Hilmer Westlund, dubbelt så gammal som hon och svår på kvinnor och brännvin. Hildur har fattat ett tungt beslut för i själva verket väntar hon barn med en annan.

Mamma är bara lite trött av Sara Beischer berättar om vardagen för trötta Minna med barn, jobb, dagis, städa, handla, laga mat medan maken tränar, träffar kompisar och tar hand om sig själv.Dagens ordpar är vardag och fest och det finns en massa kultur att koppla till dessa ord, föreslår Enligt O.

4 kommentarer:

Robert W sa...

Låter som en passande duo.

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, och kanske efter bröllopet blir verkligheten som för den trötta Minna...

Marina sa...

Det är faktiskt en bok jag har hört rätt mycket gott om, kanske kunde vara värt att ge en chans.

Hanneles bokparadis sa...

Marina, jag tyckte inte om Mamma är bara lite trött, en knöl till karl.