Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

04 september 2018

New York - topplista

Lucy (1990) av Jamaica Kincaid berättar om den unga Lucy som kommer från en liten karibisk ö till New York för att arbeta som au pair. Lycy lär sig en hel om livet under sitt år som barnflicka för Mariahs fyra flickor. Två kvinnor som ser på samma saker, men allt väcker olika associationer och minnen hos dem.
Det växte ett träd i Brooklyn, del 2 av Betty Smith fortsätter om Francies liv i New York när hon blivit tretton, inte helt och hållet barn längre. Hon får sin första uppsats tryckt i skoltidningen och är mäkta stolt. Ont om pengar men moder Katie är stolt och vill inte ha hjälp eller allmosor, hellre skulle hon dö. Modern är ung, bara trettio år, de flesta gifte sig tidigt.

I mataffären hittade jag den nya The Great Gatsby av F. Scott Fitzgerald med Leonardo DiCaprio, har inte hunnit se den än, sett bara den gamla, filmen utspelar sig i New York.

Domina av Barbara Wood handlar om den brittiska Elizabeth Blackwell, den första kvinnliga läkaren. Hon föds i det viktorianska London men flyttar till New York 1878 för att kunna utbilda sig.
Sunset Park av Paul Auster berättar om nutid, finanskris, fyra huvudpersoner: musiker, konstnär, litteraturvetare. De vill ockupera ett hus, allt i livet går inte att planera. Auster skriver lågmält om människor i sin egen stad. Det var för länge sedan jag var i New York, en stad med kontraster.
Vecka 36: New York vill Johanna få tips om.

23 kommentarer:

Monika sa...

Det växte ett träd i Brooklyn är jag så nyfiken på, men jag vet inte om det egentligen är böcker för mig. Kanske provar jag en dag :)

Hanneles bokparadis sa...

Monika, Brooklyn-böckerna är helt underbara.

Mösstanten sa...

Det växte ett träd i Brooklyn har jag också med på min lista. Gatsby tänkte jag inte på, men den passar ju också. Skriver upp Jamaica Kincaid, har aldrig läst något av den författaren.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Kincaid är bra.

Annette sa...

Det växte ett träd i Brooklyn gjorde ett väldigt stort intryck på mig, den kommer jag nog aldrig att glömma. En så fin skildring av livet för en fattig familj i Brooklyn i början av 1900-talet. Den store Gatsby har vi som film, den måste jag se. Intressanta tips allihop, tack för dem!

Hanneles bokparadis sa...

Annette, jag tyckte verkligen om Brooklyn-böckerna.

Ugglanoboken sa...

Lucy blir jag nyfiken på! Själv har jag aldrig varit i New York, men skulle gärna vilja resa dit!

Hanneles bokparadis sa...

Helena, jag var i New York för hundra år sedan, mycket kontraster.

Klimakteriehäxan sa...

Idag var det nästan svårt att välja titlar till topplistan. Fascinerande hur många som valt att skildra fattigt folks flykt till världsstaden, och framtiden!

Villa Frejas bokblogg sa...

Det växte ett träd tyckte jag mycket om, men kom inte på den titeln när jag skulle göra min lista.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, det finns böcker i alla färger, gäller bara att hitta dem.

Hanneles bokparadis sa...

Freja, inte lätt att komma ihåg alla titlar.

Mrs Calloway sa...

hade inte din mataffär slutat med DVD - film? Gatsby är förstås läst. ingen favorit måste jag säga. Auster gillar jag bättre. Det växte ett träd i Brooklyn står på läslistan

Ama de casa sa...

Såg The Great Gatsby på bio för mååånga herrans år sen med pappa. Helt obegripligt då. Såg den nya varianten med Leo för nåt år sen. Lika obegriplig då, men då var det på TV, så det gick att koppla över till nåt annat :-D

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, mataffären har väl lite rester kvar...

Ama, bara du njöt så räcker väl det :)

Sara Pepparkaka sa...

Har inte läst någon av de här, tack för tips!

Evelina Nilsson sa...

Kincaid är en författare som jag hört nämnas ofta, men som jag inte vet så mycket om egentligen.

Mia Eggimann sa...

Barbara Wood har jag ett par böcker i bokhyllan, tror det varit min mammas

Lottens Bokblogg sa...

The Great Gatsby plöjde 16-åriga sonen i helgen (den är ju inte så tjock) så den har jag mest "aktuell" av de här böckerna.

Bokdamen sa...

Det växte ett träd står på läslistan.

Hanneles bokparadis sa...

Sara, varsågod.

Lotten, en gammal goding.

Bokdamen, tyckte mycket om Brooklyn.

violen sa...

Alla utom Domina har jag läst. Bra val du gjort alltså ;-)

Hanneles bokparadis sa...

Violen, vi har bra smak båda två :)