Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

21 februari 2019

Resa i Schweiz av Frank Heller

"De flesta av Schweiz' sjöar ha mängder av litterära minnen knutna till sina stränder. Inte långt från Luzerns stadsgräns erinrar en minnestavla om att Mark Twain gärna bodde här och ofta skrev om dessa trakter. Denne typiske adertonhundratalsamerikan hyste ett naivt hat till "kungar", och föreslog att England skulle utbyta sitt kungahus mot en familj av kattor, de gjorde precis lika mycket nytta, kostade mindre och förde sig minst lika elegant." (sid 115)
Resa i Schweiz (1948) av Frank Heller med teckningar av Ebbe Sadolin fyndade jag på mitt antikvariat Faust vid Götaplatsen. Jag älskar att läsa äldre reselitteratur, ofta välskrivet med landets historia, kultur, litteratur. Sevärdheterna har inte förändrats så mycket, är man ute efter shopping och nattliga nöjen, kan man köpa nyare guide. Frank Heller (1886-1947) har varit väldigt produktiv, han har ett eget Frank Heller-sällskap. Professor Dag Hedman har skrivit en hel del om hans böcker: HÄR.

I min ungdom tågluffade jag runt bland städerna i Schweiz. September månad, vi åt ostfondue och åkte lift upp på bergen, men såg inga blommande Edelweiss, köpte torkad blomma i stället. Och hade senare en Edelweiss-planta i min egen trädgård.

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Ett fynd som du har gjort. Det måste vara roligt att läsa om de där detaljerna. Inget flashigt, utan lugnt, kunnigt och välskrivet, anger jag.

Ama de casa sa...

Det är ett spännande land att åka runt i, men ack så svårstavat... ;-)

Znogge sa...

Äldre reselitteratur är mycket intressant att läsa för sevärdheterna förändras verkligen inte. Schweiz har jag bara besökt vid ett par korta stopp men det är ett vackert land. Minns när jag tågluffade efter studenten. Vi lämnade ett smutsigt Italien och kom in i ett Schweiz med så fina och rena små städer och byar.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, jag älskar att resa i läsfåtöljen! ❤️

Ama, jag har tågluffat i Schweiz min ungdom.

Znogge, det var september jag var i Schweiz, runt med tåg, fina städer.

wiolettan sa...

Schweiz, där har jag inte varit och utforskat något. Hoppas att det kan bli av. Åkt med en bussresa en gång och bussen gjorde ett kort uppehåll i Schweiz och vi köpte en Toblerone. Det är det enda.
Jag tror att boken är intressant att läsa.

Hanneles bokparadis sa...

Wiolettan, intressant land, fast de har varit lite sena med kvinnofrågorna.

Yasmine sa...

Vad häftigt att tågluffa runt sådär! :D

Hanneles bokparadis sa...

Yasmine, jag var alltid för gammal för det riktiga tågluffandet :)