Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

02 april 2019

tyskt - kulturkollo

Mycket intressant i Tyskland, finns en stad med samma namn som mitt efternamn innan jag gifte mig; Hallenberg. Berlin är en fin stad, jag följde med dottern på hennes skolresa, såg rester av Berlinmuren, minns varuhuset KaDeWe, ost-lunch med ett glas vin, deras korvavdelning med femhundra olika sorters salami. Mycket kultur, såg en pjäs som handlade mest om aktuella händelser som jag inte var bekant med. Skoltyskan hjälper när jag läser trädgårdstidningar. Bokförlaget Thorén & Lindskog ger ut intressant nyöversatt tysk litteratur.
Fallers stora kärlek av Thommie Bayer
En isbjörns memoarer (2019) av Yoko Tawada är en fabel av isbjörnar i tre generationer. Japanska Tawada bor i Berlin och skriver på tyska.
.
Kulturkollos veckoutmaning: Tysk kultur.

4 kommentarer:

https://punktslut.blog/blog/ sa...

Om du gillar Tyskland, kanske du gillar mitt blogginlägg om tyska författare som du borde önska att du läst? https://punktslut.blog/2019/02/26/10-tyska-forfattare-vars-romaner-du-borde-onska-att-du-hade-last/
En del finns faktiskt översätta till svenska!

Hanneles bokparadis sa...

Carina, min skoltyska räcker inte till att läsa tyska romaner, Thorén och Lindskog ger ut många intressanta författare.

Kulturkollo / Carolina sa...

KaDeWe har jag varit på flera gånger och varje gång blivit kvar där inne i många timmar. Särskilt på matavdelningen!

Hanneles bokparadis sa...

Carolina, varit där bara en gång, riktigt spännande varuhus!