Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

08 maj 2019

Tidig musik av Jeffrey Eugenides

"I en månad hade hon och Maria varit på resa genom Irland och bott på vandrarhem där de fick sova på britsar i rum som var proppfulla av andra tjejer. Hon var trött på budgetboenden, på de torftiga måltider de lyckades skrapa ihop i vandrarhemsköken och på de andra tjejerna, som sköljde sina strumpor och hängde dem på tork i våningssängarna." (sid 187) 
Tidig musik (2019) av Jeffrey Eugenides novellsamling väljer jag Otämjda trädgårdar som handlar om två relativt nyskilda män, gamla vänner som inte träffats på tjugo år. Sean i fyrtioårs ålder äger ett hus på Irland där han sällan vistas, nyligen hemkommen från Rom. Två amerikanska tjejer har vägarna förbi, Annie och Maria, och gamle vännen Malcolm sitter på trappan och väntar. Sean visar runt i huset och anvisar ett rum för flickorna. Kylskåpet och skafferiet är tomt, men de hittar kronärtskockor i den ovårdade trädgården. De börjar plocka och koka dem till en middag. Sean är intresserad av den vackra Annie. Men de blir hela tiden störda av de andra; Malcolm pratar på och Marie vill inte sova ensam.

"En trappa upp väntade Maria med spetsade öron på att Annie skulle komma tillbaka och lägga sig. Annie hade just lagt sig i sängen när hon plötsligt steg upp igen och sa att hon skulle gå ner och ta ett glas vatten. "Drick från kranen i badrummet", föreslog Maria, men Annie sa: "Jag vill ha ett glas."" (sid 204)
bernur har också läst: HÄR.
Novell IV hos Ugglan:
18. Läs en novell där det finns en cykel.

4 kommentarer:

Znogge sa...

Översta stycket påminde mig om när jag tågluffade och bodde på vandrarhem. Till slut längtade jag efter ett bekvämt boende och att få sova ostörd men jag ångrade inte min resa.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, jag var alltid något år för gammal för att tågluffa...

Mösstanten sa...

Får väl skriva upp Eugenides också. Verkar vara något som jag kan uppskatta.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, varierande noveller av Eugenides.