Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

07 september 2022

vem var Beowulf?

Beowulf var en götisk hövding och kung och en viktig källa för vår historia under 500-talet, omfattande delar, som handlar om svear och götar, deras furstefamiljer och strider.
Vetenskapens värld visar intressant dokument: Sanning i sagorna? Berättelserna om Skandinavien för mer än tusen år sedan handlar ofta om drakar och monster och betraktades länge som rena fantasier. Men nu börjar forskarna att vaska fram sanningar, se: HÄR.

Beowulfkvädet har beskrivits som en nordisk Iliad och Odyssé. Det utspelar sig i Sverige och Danmark, men nedtecknades för omkring tusen år sedan i mellersta England. I sin slutliga form är verket troligen skapat på 700-talet. Eposet utgör en stor litterär och historisk skatt, i synnerhet för oss på grund av sitt nordiska innehåll. Beowulf strider med ett sjötroll, omedelbart därefter med dettas moder och med en eldsprutande drake. JRR Tolkien har studerat verket och blivit inspirerad.

10 kommentarer:

Znogge sa...

Det låter intressant och spännande. Kan tänka mig att Tolkien fick en fick en del inspiration där.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, flera författare fick inspiration, väldigt intressant program i Vetenskapens värld om nya rön.

Rämmengården sa...

Har också sett det programmet vilket var så intressant. Jag tänker också att säkerligen har fler sagor och sägner ett korn av sanning. Ha en fortsatt trevlig dag kram Nina

Hanneles bokparadis sa...

Nina, arkeologiforskaren i Vetenskapens värld ger väldigt intressanta svar som litteraturforskare inte tänkt, och inte haft kunskap om. Ha en bra dag.

Mösstanten sa...

Det där ska jag titta på. Intressant.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, väldigt intressant.

Veiken sa...

Det är så intressant! Tänk om man kunde vara med en liten stund på den tiden...
Förr brydde jag mig inte, men har väl vuxit upp och mognat antar jag!

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, jag har läst Beowulf på universitetet som litteratur, detta är en helt ny vinkling!

KajsaLisa sa...

Intressant, såg halva igår när jag kom hem från jobbet, skall se klart den i kväll. en tid i vår historia man knappt vet något om.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, fantastisk att arkeologerna och litteraturvetare fått reda på så mycket!