Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

08 september 2022

Skred av Sara Strömberg


Skred (2022) av Sara Strömberg som är uppvuxen i Jämtland och Västerbotten, numera bosatt i Östersund. Skred är den andra boken om antihjälten Vera Bergström, efter förra årets Sly, som hyllades av både läsare och kritiker och vann Svenska Deckarakademins pris för Årets bästa svenska debut.

Sommaren regnar bort i Åre. Grävskoporna fortsätter att gröpa ur berget för att ge plats åt exklusiva fritidshus. Till slut går ett jordskred, som inte bara river upp nya sår i samhället utan också drar fram mörka hemligheter. Vera Bergström har fått tillbaka jobbet som lokal redaktör på Jämtlandsposten och försöker ställa politikerna till svars för skredet. Samtidigt, på en gata i Stockholm, hittas ett armband som visar sig tillhöra den försvunne fårbonden Jonte Andersson. Varför dyker armbandet plötsligt upp i staden, när han försvann spårlöst mitt på fjället för över ett år sedan? Vera börjar gräva i fallet, och i takt med att pusselbitarna faller på plats leds hon allt längre in i ett skrämmande förflutet som snart ska hinna i kapp alla inblandade. Modernista.

"Hon kände återigen på höet som låg på backen efter slåttermaskinens framfart. Körde in handen bland stråna, sniffade. Friskt, kryddigt, men fortfarande fuktigt, och det var redan juli. I början av sommaren hade hon hoppats på regn för såddens skull. Nu hoppades hon bara på torka för att det skulle kunna bala och bärga höet, och att skörden räckte. De senaste åren hade kvadratmeterna som de fick bruka krympt samtidigt som arrendetiden i avtalet blivit kortare. Det berodde inte på Törnvalls, de nya markägarna från Stockholm, utan det började långt före Perssons. Hon antog att de flesta ville ha alla dörrar öppna för Åres expandering." (sid 74)
Sly (2021) av Sara Strömberg är hennes debut, den första boken om antihjälten Vera Bergström, förlagd till en plats där storstadsturismen har tagit över, där vinnarna tar allt och där förlorarna faller, läs: HÄR.

5 kommentarer:

Mösstanten sa...

Sara Strömberg ska nog in i min deckarlista på Goodreads. Tack för tips!

femfemman sa...

Ett fall för Vera, det känns verkligen lockande.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, hon har fått massa priser

Anna-Lena, min favoritant 🇬🇧

Lena i Wales sa...

Tack för tipset!
Har så mycket att ta igen av svenska böcker.
Trevlig torsdag!

Znogge sa...

Tack för tipset. Båda titlarna är noterade.