Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

07 september 2022

Akrobaten av Anders Sundkvist

Akrobaten (2022) av Anders Sundkvist som uppvuxen i Arvidsjaur och Luleå. Akrobaten är den fristående uppföljaren till Anders Sundkvists hyllade kriminalroman Återvändaren, som 2021 nominerades till Årets bästa debut av Svenska Deckarakademin.

En känd toppadvokat skjuts till döds i källaren till sin villa i ett av Stockholms välbärgade områden. Samma natt tar sig en inbrottstjuv in i huset och blir vittne till avrättningen. Amfetaministen Ninni har siktat in sig på Stockholms rikare områden, och hon har unika förmågor som gör att hon aldrig blivit påkommen. När Victor Méndez, nybakad patrullerande polis med stora ambitioner, får korn på den ovanliga inbrottstjuven och utanför arbetstid drar i gång privatspaningar, upptäcker han snart att han är något större på spåren. Samtidigt kämpar kriminalpoliserna Erik Borg och Linda Ndege i motvind i sin jakt på advokatens mördare. Ovetande om varandra dras de alla från sina olika håll in i ett upptrappat sökande efter gärningsmannen. En jakt genom en härva av drogpengar, oheliga allianser och poliskorruption - med allt högre insatser, och allt dödligare risker. Modernista.

    "Hon blundade hårt och andades tungt. När hon åter öppnade ögonen hörde hon en bildörr slå igen och där nere stod nu den blå Passaten. Kvinnan rättade till sin axelväska, strök bak sitt bruna hår och gick med snabba steg över parkeringen. En av dagisfröknarna hade gul reflexväst och höll leende upp grinden när kvinnan passerade med en nick och sedan fortsatte över gården mot den låga huvudbyggnaden.
    Ninni satte händerna på knäna och sträckte på halsen i en ansträngning att se. Glasrutorna i entrédörren reflekterade gården utanför men hon anade konturerna av figurer där innanför. Kvinnan ätade återigen till axelväskan och sträckte ut sina armar. Hon såg ut att le. I ett av fönstren till vänster om entrén såg Ninni toppen av ett litet guldblont huvud som guppade i snabb takt i riktning mot hallen och kvinnan med de utsträckta armarna.
    Ninni tryckte nävarna hårt mot knäna för att dämpa skakningarna.
" (sid 44)

Återvändaren (2021) av Anders Sundkvist är hans debut. Sensommaren 1983 hittas en pojke död i Luleälven, läs: HÄR.

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Ännu en deckarförfattare som jag inte känner till. Det finns verkligen mycket att välja på.

Znogge sa...

Smakbiten låter spännande! En författare jag har missat än så länge.

Ylva sa...

Säkert spännande men jag tycker inte om deckare. Dessutom är det jättefult att Sundkvist står med störst bokstäver...

Anki sa...

Kollade snabbt på Google att han har inte översatts till finska. Synd! Kunde läsa boken. :)

femfemman sa...

En välskriven deckare säger man inte nej till okänt författarnamn.Fortfarande på vandring? Gissar att du rekommenderar resan...

Hanneles bokparadis sa...

Anki, helt ny bok

Klimakteriehäxan sa...

Författaren är ju en av mina gamla kollegor, visst är jag lite nyfiken på vad han har åstadkommit.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, du behöver inte bli besviken