Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

19 november 2019

Sprucket läder och svikna löften av Ewa Klingberg

"Det var en sak att undanhålla något, men att ljuga var något helt annat. Lydia var säker på att det syntes i hennes ögon när hon for med osanning.
    Med hettande kinder gick hon mot kyrkogården. Planlöst strosade hon mellan de låga kullarna täckta med gräs. Under hennes fötter vilade före detta sockenbor. Hon tänkte på prästens ord om att inför döden är vi alla lika. Lydia tvivlade på att han hade rätt." (sid 112)
Sprucket läder och svikna löften av Ewa Klingberg är fjärde delen av Huskvarnasviten berättar om Lollo, snart femtio, nybliven singeln nagelterapeut och expert på vintagekläder. Snart får hon användning när hennes revisor ska förvalta ett dödsbo. Parallellt får vi följa Lydias liv som hjälper sin mor som är piga på prästgården runt 1820-tal. Ett liv fullt med arbete och underdånighet och gudsfruktan. En bra intressant lättläst bladvändare om kvinnors liv, nu och då.

"Tiden rusade och Lollo hann knappt få i sig lunchen. Dels blev hon försenad då hon och en kund pratade alldeles för länge, dels  kom det kunder som ville prova kläder. Fast hon klagade inte. Det var så här hon ville ha det. Kunde hon öka klädförsäljningen skulle hon kunna dra ner på naglarna vilket i sin tur vore bra för hennes händer och axlar. Hon visste med dig att hon borde tänka på hur hon satt när hon arbetade och att hon inte skulle spänna nackpartiet." (sid 166)

2 Lånat silver och krossat glas av Ewa Klingberg.

5 kommentarer:

Znogge sa...

Trevlig och lättlästa böcker tycker jag. Gör kanske inget djupare intryck men underhållning för stunden så jag kommer att läsa även denna.

Mösstanten sa...

Kanske något att läsa när jag behöver ett avbrott från allt annat.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Klingberg lyckas blanda i en hel del allvar och är duktig på att beskriva svensk kvinnohistoria.

Mösstanten, klart läsvärda böcker.

Klimakteriehäxan sa...

Har läst den första, tyckte dock den innehöll väldigt lite kvinnohistoria just. Men lättläst.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, allt behöver inte vara komplicerat