Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

10 februari 2020

Berättelser från dom av Katarina Frostenson - en stulen bok?

"Dom, som levde i det grå huset av trä på kullen av ljus med citronäppellträdet vid sin sida. Dom, som blev mångalna mitt i natten och begav sig ut med spett i hand, och med grepar. Dom, som vittjade mullen, svepte den, odlade, älskade den. Som drömde om hjärtat... Som fick ett barn, skapt av en hind, men med mänskligt anlet. 
   De levde en gång i sin värld av linne och järn, av saker och ord. Av sol, skog och ljus."
Berättelser från dom (1994) av Katarina Frostenson innehåller tjugofyra berättelser från dom, Frostensons enda prosabok.

Boken bygger på berättelser av Katarina Norling som skapade en skulptur "Hängare" som försvann nere i källaren i Forum. En skulptur som byggde på Norlings berättelser om Dom - och som hon hade berättat för Katarina Frostenson. Skulpturen försvann på Forum. Norling, fick inte betalt, bara nedlåtande kommentarer, finns att läsa i Klubben av Matilda Gustavsson.

   I oktober 1991 berättade Frostenson i en DN-intervju att hon arbetade med "en liten, konstig prosabok" som var inspirerad av Katarina Norlings utställning. Dom och deras stad vägrade lämna henne: "Jag förstår verkligen inte var de kommer ifrån, men det känns som om Katarina Norling gav mig en stor gåva när hon framkallade den här världen hos mig." (sid 111 i Klubben).

"Hösten 1992, några månader efter att verket försvann, gav Katarina Frostenson ut sin nya bok: Berättelser från Dom. I en intervju beskrev hon den nu som en saga om ett okänt folk som hon själv "hittat på".
   Norling säger att hon inte orkade läsa boken.
   - Efter utgivningen avslutades mitt arbete med Dom. Jag upplevde att min värld kidnappades, och det blev nödvändigt för mig att försöka glömma.
" (sid 120 i Klubben av Matilda Gustavsson).

Berättelser från dom är som en sagobok för vuxna, skapar fina bilder i huvudet. Men det känns konstigt att läsa. På universitetet lärde man hålla isär text och författare, men inte lätt i detta fall. Ungefär som i K av Katarina Frostenson som innehåller mängder av citat av många storheter; Ovidius, Lord Byron, James Joyce, Strindberg, Almqvist, män som varit på flykt. Läsande ger mig dålig smak i munnen, det känns smutsigt.
bernur har läst Berättelser från dom: HÄR.
25. Läs en bok som djur/magiskt väsen ingår i handlingen.

13 kommentarer:

Znogge sa...

Stulen eller inspiration, det är frågan...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, inspirationskällan mådde i alla fall inte bra.

Mösstanten sa...

Jag har just läst Klubben och nej, det är inte lätt att hålla isär författare och verk. Jag tänkte mycket på Frostenson och Arnaud när jag läste hennes diktsamling Den andra i höstas. Funderar på om jag ska läsa K eller inte.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, jag mådde inte bra av att läsa K av Frostenson; högtravande, citat av andra, hat, undanflykter... helt knasig läsning efter att ha läst Klubben av Matilda Gustavsson först.

Ama de casa sa...

Låter som en bok som är för jobbig för mig...

Ha en fin start på veckan!

Hanneles bokparadis sa...

Ama, just denna, Berättelser från dom, är lite som en sagobok för vuxna, kort, lättläst.

wiolettan sa...

Kanske vore den något för mig, men jag tvivlar lite.

Svenska Ljudböcker sa...

Har du läst Klubben? Vad tyckte du i så fall?

Hanneles bokparadis sa...

Wiolettan, lästläst kort bok som väcker fantasin.

Svenska Ljudböcker, Klubben ska alla läsa, svårt att förstå att något sådant kunnat pågå så länge, bland intelligenta starka människor. Män utan kurage - och med fel vänner. Svenskar är naiva? Denna tystnadskultur, lögner, hot, stulna konstverk... man tror inte det är sant!

Klimakteriehäxan sa...

En av många ögonbrynshöjare i "Klubben".

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, många läskiga historier i Klubben.

Caroline sa...

Katarina Norling är ju helt fantastisk :)

Hanneles bokparadis sa...

Caroline, fantastisk jobb hon har lagt ner i Klubben :)